Cum vrea Teodorovici să-i „convingă” pe studenți să rămână în țară după terminarea studiilor

Alexandru Ioanid 22.07.2019, 10:46
Cum vrea Teodorovici să-i „convingă” pe studenți să rămână în țară după terminarea studiilor

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vine cu noi propuneri prin care încearcă să oprească așa-numitul „exod de creiere”. Oficialul ar vrea ca studenții să nu mai plece în străinătate după terminarea studiilor. În lipsa unor măsuri economice care să-i atragă să rămână aici, Teodorovici mizează pe altceva.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, e de părere că țara pierde din cauza tinerilor care se școlesc în România, dar aleg apoi să meargă să lucreze în străinătate. Oficialul avansează o idee potrivit căreia tinerii ar putea să fie obligați să lucreze în România un anumit număr de ani după terminarea facultății.

Ministrul Teodorovici a evitat să pronunțe cuvântul „obligație”, dar nu dă de înțeles cum altfel ar putea fi convinși tinerii să rămână în țară.

„Săptămâna aceasta o să fie o discuţie. Eu am propus să fie o discuţie transparentă, ca oamenii să vadă exact ce se discută. (…) De ce nu întrebăm şi discutăm cu studenţii: continuăm să sprijinim această zonă, dar, după terminarea facultăţii, nu cumva ar fi corect, din toate punctele de vedere, ca studenţii un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultăţii?”, a spus ministrul Finanțelor, la Antena 3.

Eugen Teodorovici caută să-i țină pe studenți în țară

Community College of Vermont / Flickr

Declarația ministrul Finanțelor vine în contextul în care oficialul a urmărit oricum să limiteze facilitățile studenților. Recent, a propus ca aceștia să nu mai circule gratuit cu trenul pe tot parcursul anului, ori de câte ori vor. A propus un număr de călătorii gratuite limitate.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Mai mult, Eugen Teodorovici ar vrea ca studenții care nu muncesc pe perioada verii să rămână fără burse.

Cât despre propunerea de a-i face pe studenți să rămână în țară după terminarea studiilor, ministrul Finanțelor nu vine cu măsuri concrete. Dar avansează ideea…corectitudinii.

„Nicăieri în Europa nu este o astfel de formă. Nu. Statul român investeşte foarte mult în studenţi, dar după aceea marea lor parte se duc… Se dau acele credite, împrumuturi pe termen lung pentru studenţi. Şi poate ar trebui să punem asta în balanţă, nu cumva ar trebui ca după terminarea studiilor, statul, investind în tine, în facilităţi pe transport, în şcoală …Şi poate găsim scheme de finanţare să încurajăm studenţii să şi facă ce au de făcut şi mai bine”
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor

Teodorovici vs. exodul tinerilor

teodorovici masuri de reducere a cheltuielilor

Nu este pentru prima dată când ministrul Finanțelor se declară deranjat de faptul că tinerii aleg străinătatea. Ingorând complet regulile europene privind libera circulație a cetățenilor UE și dreptul de a munci oriunde, Eugen Teodorovici spunea, anul trecut, că ar trebui ca românii care lucrează în diaspora să aibă un singur permis de muncă.

Ministrul voia ca acest permis să fie valabil doar pentru o anumită perioadă de timp și, mai apoi, să fie nevoiți să se mute în altă țară.

Propunerea sa a stârnit dezbateri aprinse și, așa cum era de așteptat, a fost abandonată pe drum pentru că ar fi fost una complet ilegală. Potrivit regulilor UE, cetățenii statelor membre pot călători liber în interiorul blocului comunitar și pot munci oriunde.

În privința studenților, pe care ministrul Teodorovici caută să-i țină în țară cu forța, ar trebui gândite alte măsuri. Tinerii pleacă pentru că oportunitățile de angajare sunt puține sau joburile sunt plătite prost. Poate că aici ar trebui să lucreze Guvernul.

Altfel, exodul de creiere nu poate fi oprit prin legi care încalcă principiile și regulile europene. Cele în vigoare, dar și cele de bun simț.

Urmăriți Impact.ro și pe