Cum vrea Nicușor Dan să transforme Bucureștiul într-un ”smart city”. ”Avem 100.000 de IT-iști”

Stan Filon 04.11.2020, 15:47
Cum vrea Nicușor Dan să transforme Bucureștiul într-un ”smart city”. ”Avem 100.000 de IT-iști”

Noul primar al Capitalei, Nicușor Dan, are planuri mari pentru bucureșteni. Acesta a spus că vrea să transforme Bucureștiul într-un oraș inteligent, deoarece cea mai mare resursă a orașului o reprezintă cei 100.000 de IT-iști care se găsesc aici.

Nicușor Dan vrea să facă din București un oraș inteligent

Edilul vrea ca în următorii ani să transforme orașul într-unul inteligent, iar pentru acest lucru are în vedere mai multe proiecte. Edilul a vorbit despre implementarea unor noi tehnologii, care să corespundă nevoilor actuale ale locuitorilor din București.

”Nu a existat un dialog între ceea ce are nevoie mediul de afaceri şi ceea ce produce şcoala în acest moment. Smart city înseamnă noi tehmologii. Suntem într-o situaţie fericită. Începe un nou exerciţiu financiar european. Există şi voinţa UE şi a autorităţii locale pentru a colabora pentru soluţii inteligente.

Nicusor Dan vrea sa transforme Capitala intr-un oras inteligent
Nicusor Dan vrea sa transforme Capitala intr-un oras inteligent

Semaforizarea inteligentă, finalizată în doi ani

O vom realiza în doi ani în ceea ce priveşte semaforizarea inteligentă. Bucureştiul are nevoie de o masivă digitalizare a administraţiei publice. Şi aici avem bani europeni care sunt disponibili. Sistemul de termoficare. Există voinţă şi bani. Smart city reprezintă o oportunitate de dezvoltare, de cooperare între public şi privat. Bucureştiul are un avantaj competitiv. Suntem un oraş cu 100.000 de IT-işti. Este un oraş prezent pe piaţa globală”, a spus Nicușor Dan.

În cadrul dezbaterii online, primarul a vorbit și despre potențialul nevalorificat al Dâmboviței, dar și cel al mediului academic.

”Avem o oportunitate geografică. Avem un râu care nu este folosit. Este înconjurat de o importantă densitate academică. Avem marea oportunitatea de avea în centrul oraşului spaţii importante în vecinătatea Dâmboviţei. Scopul proiectului este de a conecta lumea academică. E foarte important mediul în care îşi desfăşoară activitatea”.

Dâmbovița, un râu neexploatat

”În primul rând, există două zone economice în care Bucureştiul are un avantaj competitiv în competiţia globală: IT şi industriile creative. În al doilea rând, de-al lungul Dâmboviţei, Bucureştiul are o mare densitate academică. Avem Politehnica, Grozăveşti, Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Veterinară, Institutul Cantacuzino, Facultatea de Drept. După Piaţa Unirii avem Biblioteca Naţională. Toată această densitate academică este o oportunitate.

Avem, de asemenea, de-a lungul Dâmboviţei multe spaţii largi care sunt nefolosite. Vorbim de CET Grozăveşti, Casa Radio, uriaşul spaţiu liber de lângă Biblioteca Naţională. Avem o problemă că nu există o conexiune între acest mediu academic şi mediul de business. Deci, ceea ce produc universităţile nu se potriveşte decât într-o oarecare măsură cu ceea ce aşteaptă mediul de business şi trebuie să creăm această conexiune”, a mai spus primarul.

Urmăriți Impact.ro și pe