EXCLUSIV

Cum vrea Ivan Patzaichin să atragă cât mai mulți turiști străini în Delta Dunării. „Regele caiac-canoe”, dezvăluiri în premieră

Alexandru Catalan 20.04.2021, 20:16
Cum vrea Ivan Patzaichin să atragă cât mai mulți turiști străini în Delta Dunării. „Regele caiac-canoe”, dezvăluiri în premieră

Ivan Patzaichin, multiplul nostru campion olimpic şi mondial, la caiac-canoe, a fost nevoit să părăsească, la începutul lunii ianuarie, grupul de lucru constituit pentru numirea unui nou guvernator al Deltei Dunării. Fostul mare sportiv ne-a povestit, în interviul pentru impact.ro, despre toate necazurile, dar și despre următorul proiect de suflet.

Cum vrea Ivan Patzaichin să atragă cât mai mulți turiști străini în Delta Dunării

“Am făcut un pas în spate din povestea aceea fiindcă am decis să nu mă comenteze oamenii din Deltă. Deja mă trezisem cu tot felul de chestiuni care mi-au displăcut. Unele care spuneau despre mine că mă văd deja cu tot felul de funcţii. Asta în timp ce alţi câţiva oameni din jurul meu se şi vedeau cu anumite funcţii, de parcă eu le-aş fi putut garanta aşa ceva. M-am gândit şi am decis că e mult mai bine pentru mine să pun stop oricăror speculaţii”, a declarat Patzaichinm pentru impact.ro.

El a refuzat să adauge alte comentarii pe tema asta, menționând doar atât: “Toată viaţa m-am ferit de asemenea comentarii. Şi dacă a fost ceva la care am ţinut, a fost imaginea mea. Ca atare, atunci când am realizat că rămânând în acea povestea, îmi riscam imaginea, am spus imediat că eu acolo nu mai rămân. În plus, am speranţa că se va găsi cineva care să poată fi ales să administreze minunăţia aia de petec românesc, de pământ şi de ape”, a mai spus fostul nostru campion olimpic.

Cum vrea Ivan Patzaichin să atragă cât mai mulți turiști străini în Delta Dunării
 Ivan Patzaichin 

Pe de altă parte, la 71 de ani, Ivan Patzaichin spune că următorul său proiect de suflet e legat de transformarea zonei de la Mila 23, locul unde a văzut pentru prima dată lumina soarelui, cu ceva ani în urmă:

“Am luat legătura cu câţiva prieteni şi specialişti şi vrem, şi cu ajutorul unor fonduri europene, să transformăm puţin zona de la Mila 23. Să construim ceva acolo în armonie cu natura, care să rămână şi după ce noi nu vom mai fi. Am făcut un calcul sumar şi am realizat că Delta a oferit 26 de campioni olimpici, mondiali şi europeni ţării. Eu cred că e o poveste ce ţine de Cartea Recordurilor şi, dacă, cineva, peste ani, va dori să vină să vadă cu ochii săi zona asta minunată, în care s-au născut aţâţia campioni, să aibă ce vedea”, mai precizează Ivan Patzaichin.

”Căutând soluţii modern vrem să ridicăm un fel de muzeu în aer liber al campionilor Deltei”

El vrea, printre altele, să ridice iar casa părintească, de data asta sub forma unui muzeu, dacă va reuşi: “Pe vremuri, casa mea rămăsese singura casă albastră din acea zonă. Acum nu mai e nici casa mea bătrânească, fiindcă casele la noi se ridică din stuf şi lut, ori astea nu rezistă pe termen lung. Dar putem încerca, rămânând prieteni cu natura, adică căutând soluţii moderne, să ridicăm un fel de Muzeu în aer liber al campionilor Deltei, în care să putem să avem şi o imagine a oamenilor Deltei, aşa cum trăiau ei cândva. Plus, mi-ar plăcea şi un Centrul Cultural, fiindcă şi tradiţiile din zonă sunt foarte frumoase, iar aici femeile ar putea produce tot felul de lucruri de artizanat, pe care mai apoi să le şi valorifice”.

Urmăriți Impact.ro și pe