Cum vrea Dăncilă să treacă un proiect de lege privind calomnia și defăimarea ca să nu mai fie huiduită peste tot

Ciprian Ioana 02.09.2019, 12:04
Cum vrea Dăncilă să treacă un proiect de lege privind calomnia și defăimarea ca să nu mai fie huiduită peste tot

Nu puține au fost momentele când, pe parcursul anului, liderii PSD au fost huiduiți și întâmpinați cu proteste la evenimentele la care au participat. Cel mai recent episod de acest fel s-a petrecut în weekend, la Constanța, acolo unde Viorica Dăncilă a avut parte de primiri ostile.

Pe la începutul anului, pe când PSD se afla în campania electorală pentru europarlamentarele din 26 mai, liderul de la acea vreme, Liviu Dragnea, și cei care-l însoțeau la evenimentul erau înjurați și huiduiți mai peste tot.

Protestatarii anti-PSD și anti-Guvern nu au lipsit de la niciun miting electoral. De același tratament a avut parte și premierul Viorica Dăncilă în timpul deplasărilor prin țară.

PSD nu a scăpat de oamenii care critică măsurile luate de putere nici după ce Dragnea a intrat la închisoare, iar PSD a pierdut alegerile europarlamentare cu un scor zdrobitor. În weekend, conducerea PSD s-a reunit pe litoral.

Premierul Viorica Dăncilă a avut parte de aceeași primire ostilă. Acum se gândește să incrimineze defăimarea și calomnia, pentru ca la proteste să nu mai fie strigate mesaje precum „Analfabeta!”, „PSD, ciuma roșie” sau „Sluga lui Dragnea!”

Cum vrea Dăncilă să incrimineze defăimarea și calomnia

Manifestanti protesteaza in fata Pavilionului Expozitional din Mamaia unde are loc Scoala Politica de Vara a OFSD, vineri, 31 august 2018. Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Viorica Dăncilă a fost huiduită de mai multe ori, în weekend, în timp ce participa la diverse întâlniri. S-a întâmplat la Școala Politică de Vară de vineri, 31 august, și, mai apoi, duminică – înainte de a se întâlni cu pensionarii din Constanța și în timp ce participa la Jurilovca, la o serbare câmpenească.

Protestarii i-au strigat, între altele, „Analfabeta!”, iar replica premierul nu a întârziat să apară.

„Am înţeles că cetăţenii din Constanţa, ca şi cetăţenii din alte judeţe, vor proiecte, vor respect, dar oamenii aceştia nu ştiu ce e acela respect, nu ştiu ce e aceea discuţie, dialog constructiv, o parte dintre ei, unul dintre ei, nici nu mai ştiu cum îl cheamă că e prea puţin important, am avut o discuţie la Palatul Victoria şi l-am întrebat: ce vrei concret? Îmi povestea de acum 10 ani, că nu ştiu ce a vrut el şi nu i s-a dat. Oamenii pot face diferenţa între bine şi rău. Astfel de oameni, sunt oameni – vedeţi că sunt foarte puţini – sunt oameni care nu au intenţii bune, nici pentru români, nici pentru această ţară. Dacă aveau intenţii bune, spuneau ceea ce îi deranjează. Din ceea ce am înţeles eu astăzi şi într-o zi atât de importantă pentru toţi pensionarii, faptul că vii să protestezi, eu înţeleg că ei protestează împotriva punctului de pensie”
Viorica Dăncilă, premierul României

În aceste condiții, Viorica Dăncilă a decis să apeleze la o idee mai veche a predecesorului său la șefia partidului, Liviu Dragnea. Ar vrea ca Parlamentul să incrimineze defăimarea și calomnia.

Dacă s-ar adopta o astfel de lege, atunci protestatarii ar putea fi amendați drastic sau chiar s-ar alege cu dosar penal. 

„Eu ştiu că acum o săptămână am adoptat o serie de acte normative tocmai pentru oprirea criminalităţii în România. Dar cred că societatea şi sper să se întâmple acest lucru sau Parlamentul României să adopte un act normativ prin care să oprească calomnia şi defăimarea. Nu ăsta este poporul român. Poporul român este un popor care respectă pentru a fi respectaţi. Sunt aceiaşi oameni care vin de la Bucureşti la Constanţa, la Baia Mare, la Iaşi, sunt oameni cu agenda proprie, iar pentru noi agenda este agenda cetăţeanului. Deci încercăm să îi ignorăm”
Viorica Dăncilă, premierul României

Și Liviu Dragnea vorbea, pe când era în libertate, de o lege a defăimării. A inițiat chiar, în calitate de deputat, un astfel de proiect de lege, dar inițiativa a fost respinsă de Parlament.

Viorica Dăncilă speră să aibă mai mult noroc.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe