Cum vor putea obține românii 15.000 de euro de la stat. Ce poți să faci cu banii

Redacția IMPACT 18.02.2020, 09:44
Cum vor putea obține românii 15.000 de euro de la stat. Ce poți să faci cu banii

Românii ar putea obține până la 15.000 de euro de la stat pentru sisteme de încălzire, iluminare și izolație termică.

Românii vor primi fonduri pentru încălzire

Programul Casa Eficientă Energetic ar putea reprezenta soluția pentru românii care vor să-și îmbunătățească locuințele din punct de vedere energetic, potrivit avocatnet.ro. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) ar urma să distribuie fonduri care aar putea ajunge și până la 15.000 de euro pentru achiziționarea de centrale pe paleți, ferestre izolante, leduri sau panouri solare.

Prototip de casă solară realizată de EFdeN, in Bucuresti. Foto: Inquam Photos/ George Calin
Prototip de casă solară realizată de EFdeN, in Bucuresti. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Programul mai finanțează și sisteme clasice de încălzire, dar și cele de iluminat ecologic.

“Avem un buget total de 429 de milioane de lei şi ne-am programat să avem între 6000 şi 8000 de beneficiari”, a precizat ministrul Mediului, potrivit Adevarul.

Programul nu este destinat doar persoanelor fizice. Instituţiile publice ar putea accesa, de asemenea, fonduri pentru achiziţionarea de echipamente eficiente energetic. Pentru acestea, bugetul va fi separat şi este calculat la 384 de milioane de lei.

Deocamdată, Programul Casa Eficientă Energetic se află încă în desfășurare, dar este un proiect prioritar, prevăzut în bugetul pentru anul 2020 al Administrației Fondului pentru Mediu. Ghidurile de finanțare ureamză să fie stabilite ulterior, la fel și calendarul de înscriere.

Numele oficial al proiectului este „Programul privind creşterea eficienţei energetice în clădiri unifamiliale” sau „Casa Eficientă Energetic” și va intra în vigoare doar atunci caând va fi inclus într-un proiect de act normativ, adoptat mai apoi de autorități și publicat în Monitorul Oficial. Până atunci, rămâne doar un proiect legislativ.

În trecut s-au mai desfălurat programe similare, prinrre care amintim Casa Verde, program de susținere a instalării și montării panourilor fotovoltaic epentru producerea de energie electrică. În completarea acestuia a venit ulterior și Casa Verde Plus, care avea în vedere achiziționarea materialelor izolatoare organic-naturale, pentru reducerea consumului energetic al clădirilor.

Urmăriți Impact.ro și pe