Cum vor merge spectatorii la meciurile de fotbal în România. Regulile anunțate de Guvern

Marian Cărăvan / 18.06.2020, 13:54

Fanii sportului ar putea reveni în tribune, dar în condiții speciale. În acest sens, se lucrează la un scenariu, după cum a anunțat ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe. Momentan, în România competițiile sportive se desfășoară fără spectatori.

Scenariul revenirii suporterilor în tribune. „Un loc ocupat la trei libere”

Dacă în țara vecină, Serbia, am asistat la scene incredibile, cu zeci de mii de fani în tribune la un meci de fotbal între marile rivale din Belgrad, urmate de un turneu demonstrativ de tenis organizat de Novak Djokovic, care a adunat 4.000 de privitori, în România nu se poate organiza deocamdată nicio competiție cu accesul publicului. Liga 1 se desfășoară fără public, iar fanii pot urmări meciurile la tv. De la 1 iunie, autoritățile au permis organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber (cu excepţia sporturilor de contact), fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii.

Totuși, iubitorii sportului ar putea avea șansa să asiste la competiții, după un scenariu la care se lucrează intens în aceste zile. Se lucrează practic la cadrul legat care să permită accesul spectatorilor în tribune.

„Încă nu se permite accesul. Acţionăm cu precauţie. Lucrăm la scenariile care vor asigura în viitor cadrul legal prin care se va permite accesul spectatorilor la competiţii. Dar deocamdată nu. Există posibilitatea să se înceapă cu o distanţare care va da numărul sau procentul de ocupare a stadionului. Scenariul la care lucrăm este cel de distanţare a spectatorilor. Cifra sau procentul care va rezulta s-ar putea să ajungă la 10% din capacitate. La un loc ocupat, vor fi trei libere. Nu suporterii sunt periculoşi, ci acel virus care se poate răspândi în cazul unor aglomerări mari”, a precizat Ionuț Stroe (foto jos), ministrul Tineretului și Sportului.

„Este o perioadă tranzitorie”

„În viitoarele etape există posibilitatea să facem şi acest lucru, pentru că toţi ne dorim să revenim pe stadioane. La fel ca şi cluburile, şi spectatorii, şi eu, ca ministru, toţi ne dorim acest lucru. Pentru că sportul fără spectatori e un spectacol incomplet. Există o masivă aşteptare publică, nu doar cluburile vor spectatori ca să vândă bilete. Momentul va fi în directă relaţie cu evoluţia pandemiei. Şi în Uniunea Europeană toate competiţiile se desfăşoară în prezent fără spectatori. Este o perioadă tranzitorie.” – Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI