O nouă involvență pe piața asigurărilor. ASF a anunțat, oficial, că a decis „să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins”, cel mai mare asigurator auto de pe piața românească. Acest lucru înseamnă că firma intră, conform legii, în insolvență. Mai mult, ASF îi cere falimentul în instanță. Astfel, șoferii românii primesc o nouă lovitură după scumpirea polițelor RCA, dar vor fi despăgubiți. Cum se va întâmpla acest lucru.
Premierul Nicolae Ciucă anunțase că a vorbit cu șeful ASF despre situația Euroins, avertizând că în cazul în care compania va intra în insolvență vor fi afectați mulți oameni. 2,5 milioane de români sunt asigurați la Euroins, a patra companie mare de asigurări din ultimii opt ani care intră în insolvenţă după Astra în 2015, Carpatica în 2016 și City Insurance, în 2021.
După ce ASF a ridicat autorizația de funcționare a Euroins, cei aproximativ 2,5 milioane de şoferi asigurați la această companie vor fi despăgubiţit de Fondul de Garantare a Asigurărilor (FGA), respectiv din bugetul românilor. Deficitul de capital de solvabilitate pentru Euroins este de aproximativ 400 de milioane de euro, în condiţiile în care cerinţa de capital minim este de 250 de milioane de euro.
„Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, a mai transmis ASF.
Polița de asigurare RCA rămâne în continuare valabilă o perioadă, după falimentul oricărei companii de profil, de obicei pentru 90 de zile așa cum a fost și în cazul City Insurance. În acest interval, şoferii care şi-au cumpărat asigurări care expirau ulterior perioadei puteau renunţa la ele și puteau să ceară să fie despăgubiţi de Fondul de Garantare.
Euroins, compania cu capital bulgăresc, a încasat în 2022 peste două miliarde de lei, echivalentul a 400 de milioane de euro, de la asigurații din România, potrivit Libertatea.
Premierul Nicolae Ciucă a spus în aceste zile că se discută despre plafonarea RCA, în cazul în care Euroins va intra în insolvență. Plafonarea prețurilor RCA nu ar fi o premieră în România, după ce o măsură similară a fost luată în anul 2016, de către Guvernul Cioloș, pentru o perioadă de șase luni.