Cum vor comemora ungurii 100 de ani de la marea lor catastrofă națională, Tratatul de la Trianon. ”Ne-au dat afară din propria țară”

Andrei Cezar 25.05.2020, 17:31

Pe 4 iunie se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, în urma căruia era recunoscută, de către marile puteri, Unirea Transilvaniei, și o parte a Banatului cu România, așa cum a fost stabilit în actul Unirii de la 1918. Ungaria, stat învins în Primul Război Mondial și semnatară a Tratatului, va comemora evenimentul de pe 4 iunie, printr-un gest inedit.

Cum vor comemora ungurii 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon

La 100 de ani de la semnarea tratatului care a redat Transilvania României, ungurii vor comemora evenimentul într-un mod inedit. Primarul general al Budapestei, Gergely Karácson, a anunțat că pe data de 4 iunie, ora 16.30, transportul public se va opri preț de un minut și a solicitat locuitorilor din capitala maghiară să urmeze același gest și să întrerupă orice activitate în acel moment, potrivit Historia.ro.

Edilul din Budapesta a scris un mesaj pe Facebook în care îi consideră pe maghiari nedreptățiți, spunând că au fost ”evacuați” din țara lor, în urma semnării Tratatului, fără a ține cont, însă, că Ungaria a fost și ea una dintre semnatarele documentului.

„Nu poate exista nicio dispută cu privire la faptul că în urmă cu 100 de ani a fost luată o decizie nedreaptă, strigătoare la cer, fiind târâtă în noroi autodeterminarea naţiunilor. Iar maghiarii, chiar şi la 100 de ani de la dictat, nu pot simţi altceva decât durere profundă în acest sens, pentru că «am fost evacuaţi din ţara noastră», Ungaria pierzând două treimi din teritoriu şi veniturile naţionale”, a scris Gergely Karácson pe pagina sa de socializare.

Cum vor comemora ungurii 100 de ani de la marea lor catastrofă națională, Tratatul de la Trianon. ”Ne-au dat afară din propria țară”
Primarul Budapestei, Gergely Karácson

Semnarea Tratatului de la Trianon

Tratatul a fost semnat pe data de 4 iunie 1920, la Palatul Traianon de la Versailles,  de către 16 puteri ale Aliaților, învingători în Primul Război Mondial, inclusiv România, pe de o parte, și Ungaria, în calitatea de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, pierzător al războiului, de cealaltă parte.

Ratificarea actului a avut scopul de a stabili noile frontiere de stat ale Ungariei, cu vecinii săi – Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (mai târziu, în 1929, devenit Iugoslavia), Austria, Cehoslovacia şi România. Dar și de recunoaștere a existenței unui stat maghiar independent, așa cum doreau revoluționarii maghiari din 1848, însă nu cu frontierele acestea.

Pe data de 13 mai 2020, în Camera Deputaților din Parlamentul României a fost votat un proiect de lege, inițiat de PSD, prin care ziua de 4 iunie este recunoscută ca fiind Ziua Tratatului de la Trianon, potrivit Mediafax. Actul normativ prevede că vor fi organizate mainfestări festive de celebrare a momentului, iar cheltuielile vor fi asigurate din bugetele locale.

Urmăriți Impact.ro și pe