Cum vor arăta noile tramvaie ale Bucureștiului. Sunt produse în România, 100 vor fi cumpărate acum

Cristian Cojocaru, George Capoeanu 17.04.2021, 20:52
Cum vor arăta noile tramvaie ale Bucureștiului. Sunt produse în România, 100 vor fi cumpărate acum

Noile tramvaie ale Bucureștiului ar putea în sfârșit deveni realitate după ce contractul urmează a fi semnat la începutul lunii mai. Aceste noi mijloace de transport în comuni sunt produse în România.

Noile tramvaie ale Bucureștiului sunt produse în România

Transportul în comun din București ar putea fi suplimentat cu 100 de noi tramvaie. Potrivit datelor publicate de către sindicatul STB, contractul urmează a fi semnat în data de 6 mai.

„Am solicitat precizări cu privire la întârzierea semnării contractului cu Astra pentru cele 100 de tramvaie şi ni s-a precizat că mai există un termen în jur de 06.05.2021 pentru semnarea contractului de achiziţie a tramvaielor”, spun reprezentanţii Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti.

Conform Economica.ro, chiar dacă acest contract va fi semnat luna următoare, abia anul viitor va ajunge și primul tramvai Astra în Capitală. Motivul are la bază o condiție contractuală potrivit căreia, prototipul poate fi livrat în primele 15 luni de la momentul semnării contractului. În urma licitației, Primăria Capitalei desemnat câștigătoare oferta propusă de Astra Vagoane Călători.

Chiar dacă licitația a fost câștigată anul trecut în septembrie, contractul nici până astăzi nu a fost semnat. Aceste noi tramvaie vor avea 36 de metri, podeaua va fi coborâtă integral și va dispune de cinci uși duble. În baza contractului sunt prevăzute și piesele de schimb, consumabilele, serviciile de punere în funcțiune, serviciile de întreținere, service dar și remedierea defecțiunilor pe toată perioada garanției.

Pretul tramvaielor se ridică la peste 840 de milioane de lei
Pretul tramvaielor se ridică la peste 840 de milioane de lei

 Cât au costat cele 100 de tramvaie

Astra Vagoane Călători se va ocupa și de școlarizarea vatmanilor. La începutul lunii septembrie 2020, Primăria Municipiului București transmitea către Asocierea Astra Vagoane Călători România și CRRC Qingdao Sifang China, o comunicare cu privire la rezultate de atribuire ”Achiziționarea a 100 de tramvaie”. Astfel, asocierea a fost desemnată câștigătoarea procedurii de achiziție, urmând a se stabili data la care urma să aibă loc semnarea contractului. .

”Comisia de evaluare a desemnat oferta prezentată de către asocierea Astra Vagoane Călători (lider) – CRRC Qingdao Sifang Co, LTD (asociat) ca fiind oferta câștigătoare, cu propunere financiară în valoare de 840.882.207,000 lei fără TVA pentru un număr de 100 de bucăți de tramvaie de tip ASTRA, cu un preț unitar de 8.408.822,00 lei fără TVA, așa cum a fost stabilit în propunerea financiară și pe baza propunerii tehnice prezentate”, se arată în document.

Aflată sub administrația Firea, Primăria Capitalei atribuise acest contract unei companii turcești, Durmazlar. Ulterior, în luna decembrie a anului 2019, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a infirmat această atribuire. Această decizie nu a fost atacată de compania turcă, ci chiar de Primăria Capitalei, însă Curtea de Apel București a menținut decizia CNSC.

Urmăriți Impact.ro și pe