Actorul Ștefan Velniciuc e cel care l-a consacrat în România pe Moș Crăciun, în anii pandemiei. Cel care va împlini la finele lunii ianuarie 74 de ani e de părere că „rolul” acesta îi va rămâne printre cele mai dragi, cochetând cu el de câteva decenii bune, încă înainte de 1989, atunci când regimul comunist îl transformase pe Moș Crăciun în Moș Gerilă.
L-a jucat pe Moșul într-o reclamă din 2020 care încă are multe ecouri
În schimb, Ștefan Velniciuc s-a afirmat repede și pe scena teatrului, și pe cea a cinematografiei românești, jucând în peste 100 de filme, cele mai multe înainte de 1989, ba chiar în unele dintre cele mai populare filme, cum ar fi „Săgeata căpitanului Ion”, Frații Jderi” sau „Pe aici nu se trece”, dar și după anii 2000, când Matei Dima, Bromania, nu a ezitat să-l distribuie în al său „5Gang”.
„Povestea aceea a Moșului Crăciun, din 2020, când cu pandemia, mi-a rămas aproape. Și anul acesta am fost sunat să-mi dau acordul pentru ceva rămășițe din filmările de atunci, unele foarte reușite, și desigur, am acceptat, cu plăcere”, afirmă el pentru IMPACT.RO.
Reclama de acum doi ani, realizată în condiții de filmare cu totul aparte, dar despre care încă se mai vorbește prin reușita sa, i-a reamintit că are „antecedente serioase” în domeniu.
„Nu a fost prima dată atunci când l-am jucat pe Moșul. O mai făcusem și cu ani, cu decenii în urmă. Așa că aveam antecedente serioase în domeniu”, indică el.
Ștefan Velniciuc se mândrește chiar puțin cu faptul că a fost „Moș” pentru mai multe generații: „Realizez că de la ora debutului meu în materie primii copiii au devenit azi cu siguranță părinți în toată firea.
Iar dacă memoria nu-mi joacă feste, prima dată m-am lăsat înduplecat de niște colegi să îmbrac hainele Moșului pentru copiii lor. Era o serbare specială la Muzeul Literaturii Române și așa a început totul! Desigur, era înainte de 1989!”. El spune că și pe vremea comuniștilor Moș Crăciun încerca să ajungă în casele oamenilor tot pe 24 decembrie, ca oricând înainte și după.
„Comuniștii l-au transformat pe Moș Crăciun în Moș Gerilă, dar noi, cei care-l iubeam, nu am acceptat asta. După cum ne-am forțat să-l celebrăm tot la data lui tradițională, deși asta se modificase, fiind împinsă câteva zile după Crăciunul tradițional.
În ceea ce mă privește mă îmbrăcam tot în haine de culoarea roșie, deși în epocă se prefera albastru pentru Moș Gerilă. E drept însă că pe vremea aceea Moș Crăciun se celebra acasă, în familie, și atunci puteai proteja mult mai bine secretul moșului!”, rememorează el pentru IMPACT.RO vremurile deja trecute.
Rolul e unul aparte, fără scenariu și fără indicații regizorale
În opinia sa, rolul „Moșului Crăciun” e unul aparte. „Ce e frumos în relația asta cu Moșul e legătura pe care o stabilești cu cei mici. Totul se bazează pe sensibilitatea copiilor, pe spontaneitatelor, dar și a ta, aproape în egală măsură.
Dacă reușești să faci asta, atunci îți vei îndeplini cu bine rolul. Fiindcă rolul Moșului Crăciun nu are un scenariu anume, după care se joacă. Și nici indicații regizorale prețioase.
El prinde viață doar atunci când cei mici sunt în jurul tău!”, conchide Ștefan Velniciuc, cel care a jucat măcar o dată în viață același rol și pentru fiica sa, Alexandra Velniciuc, la rândul ei devenită o cunoscută actriță.