Cum va primi Ucraina bani pentru refacerea țării. Exemplul de după Al Doilea Război Mondial

Andra Daoud 07.04.2022, 12:14
Cum va primi Ucraina bani pentru refacerea țării. Exemplul de după Al Doilea Război Mondial

Ucraina va avea nevoie de bani pentru reconstrucție, după ce se va termina războiul. Comisarul european pentru Buget a declarat că poate fi nevoie de un plan precum cel de după al Doilea Război Mondial, pentru a reface orașele distruse de armata rusă. Oficialul a dat exemplul ajutorului oferit de SUA Europei, în anii ’40, după ce războiul s-a terminat.

Cum va primi Ucraina bani pentru refacerea țării

Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget, a declarat că, după terminarea războiului, Ucraina va avea nevoie de un plan de reconstrucție similar cu cel aplicat în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. În cadrul Planului Marshall, SUA a ajutat Europa să se refacă după război, oferindu-i asistență economică și tehnică pe o perioadă de patru ani. Suma dedicată atunci reconstrucției s-ar ridica astăzi la valoarea de 200 de miliarde de dolari.

Cred că ceea ce avem nevoie pentru Ucraina, la finalul zilei, este un model actualizat al Planului Marshall”, a spus Hahn într-un briefing de presă.

Oficialul european a precizat că un astfel de plan ar scurta timpul în care Ucraina ar putea să se recupereze după distrugerile provocate de armata rusă, de la câteva decenii la câțiva ani. În plus, subliniază Hahn, un astfel de plan ar ajuta Ucraina să se apropie mai mult de Uniunea Europeană.

Țara atacată de Rusia a aplicat pentru statutul oficial de candidat la aderarea la UE, la scurt timp după izbucnirea războiului, însă procesul este unul de durată, îngreunat acum și de război.

Cum va primi Ucraina bani pentru refacerea țării. Exemplul de după Al Doilea Război Mondial
Mariupol, unul dintre orașele cele mai afectate de bombardamente

Eforturile financiare nu vor putea fi susținute numai de UE

Comisarul pentru Buget nu a estimat de cât timp ar fi nevoie concret pentru ca Ucraina să reușească să se refacă după distrugerile provocate de ruși, însă a spus că eforturile pentru a ajuta Ucraina nu vor putea fi susținute numai de UE, fiind nevoie să se implice și alte țări din grupul G20 (din care face parte și Rusia).

Uniunea Europeană nu intenționează, cel puțin deocamdată, să dea startul unui nou împrumut în comun, care să ajute blocul comunitar să facă față consecințelor provocate de război. Comisarul european a explicat că, în acest moment, există suficiente împrumuturi ieftine nefolosite pe care guvernele le pot solicita ca parte din planul de recuperare.

În prezent sunt disponibile în fondul de împrumuturi ieftine 380 de miliarde de euro, dintre care guvernele țărilor membre UE au solicitat mai puțin de jumătate, adică 166 de miliarde. Hahn a subliniat că țările din blocul comunitar pot folosi o parte din fondurile alocate din bugetul UE pentru a acoperi cheltuielile legate de refugiații care au plecat din calea războiului și s-au îndreptat către alte țări europene.

 

Urmăriți Impact.ro și pe