EXCLUSIV

Cum va arăta regularizarea din luna februarie? Dana Daraban, președinte ACUE: „Sunt vizați doar clienții care nu au beneficiat anul trecut de plafon”

Gabriela del Pupo 09.03.2023, 15:27
Cum va arăta regularizarea din luna februarie? Dana Daraban, președinte ACUE: „Sunt vizați doar clienții care nu au beneficiat anul trecut de plafon”

Facturile pe luna februarie vin cu o regularizare care ține de faptul că pe parcursul anului 2022 clienților li s-a calculat consumul în funcție de cel pe anul 2021. Dacă cei care depășiseră plafoanele stabilite au motive să se bucure pentru că vor beneficia de sumele pe care le-au plătit în plus prin reduceri la facturi, întrebarea se pune ce se întâmplă cu cei care au avut un consum mai mare. În lipsa unor sisteme funcționale de termoficare în multe dintre orașele din țară, iarna aceasta multe familii au apelat la radiatoare electrice, aeroterme sau boilere. Așadar este posibil ca plafonarea de care au beneficiat în baza consumului din 2021 să nu fie conform consumului.

Impact.ro a luat legătura cu Dana Daraban, președinte ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie) care ne-a transmis explicații privind această regularizare.

„Dacă ai un plus de obicei îți rămâne în cont și se echilibrează cu sumele viitoare”

În România sunt aproximativ 9 milioane de clienți cu contracte de energie electrică, totuși începând cu anul acesta nu se va mai face o tarifare anuală în funcție de plafoanele impuse de lege, ci una lunară. Situația facturilor de regularizare din luna februarie 2023  are un caracter excepțional, se aplică o singură dată, vizează doar clienții de energie electrică care nu au beneficiat de plafon în anul 2022, dar au un consum realizat în marjele de plafon de consum aplicabile în 2022.

„Regularizarea asociată la luna februarie, pe schemele de sprijin implementate anul trecut, are în vedere doar acțiunea în beneficiul clientului, această rectificare vizează doar clienții care nu au beneficiat anul trecut de plafon. Pentru că anul trecut se raporta plafonul la consumul din 2021, se face această rectificare pentru cei care nu au intrat în plafon, în cazul în care au avut grijă cât consumă.

Există mai multe posibilități, depinde de contractul cu furnizorul, dacă ai un plus de obicei îți rămâne în cont și se echilibrează cu sumele viitoare. Depinde de fiecare, dar în mare parte cam aceasta este practica.”, spune Daniela Daraban.

Regularizarea avută în vedere se va aplica doar în beneficiul clienților iar această factură va fi emisă doar pentru:

  • Clienții de energie electrică care nu s-au încadrat în tranșele de consum întrucât au avut un consum mediu lunar, în 2021, de peste 300 kWh, dar se încadrează în aceste tranșe pentru consumul realizat în anul 2022
  • Clienții de energie electrică care s-au racordat la sistemul de distribuție începând cu 1 ianuarie 2022. În acest caz, furnizorii emit o factură de regularizare a consumului facturat anterior, corespunzător perioadei de aplicare a prevederilor legale. Prețul final utilizat pentru calculul acestei facturi de regularizare va fi stabilit în funcție de încadrarea în tranșele de consum.

Începând cu anul 2023, prețul de plafon nu mai depinde de media consumului lunar realizat în anul anterior. Acesta se va calcula și aplica la consumul realizat lunar. De exemplu, dacă într-o lună consumul este de 120 kWh, atunci prețul aplicat va fi de 0,8 lei/kWh. Dacă luna următoare consumul scade sub 100 kWh, atunci prețul aplicat de furnizor va fi de 0,68 de lei/kWh. Pentru a evita facturi de regularizare pe perioade mari și pentru a se asigura continuitatea încadrării în tranșa de consum cu preț plafonat, consumatorii au opțiunea de a transmite indexul lunar prin autocitire către furnizorul de energie.

„O noutate în privinţa conţinutului facturii, şi asta o să fie în anexă”

Distribuitorului de energie electrică îi revine obligația legală de a citi indexul contorului de energie electrică la intervale de maxim 3 luni. În același timp, titularul locului de consum are obligația să permită accesul operatorului de distribuție pentru citirea contorului, în cazul în care acesta este montat în interiorul proprietății.Potrivit lui Zoltan Nagy, vicepreşedinte Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), de anul acesta din luna mai facturile vor fi mai detaliate, pentru a putea fi urmărit consumul.

„O noutate în privinţa conţinutului facturii, şi asta o să fie în anexă, furnizorii vor fi obligaţi să ofere clientului o comparaţie între consumul tocmai facturat şi consumul perioadei similare cu un an înainte, tocmai în ideea ca toţi clienţii să poată să compare evoluţia consumurilor şi dacă e nevoie să poată să ia măsuri. Cel târziu din luna mai vor trebui să folosească doar acest model de factură”, a declarat reprezentantul ANRE în urmă cu câteva săptămâni.

Acesta dădea asigurări încă de anul trecut clienților care erau nemulțumiți de sistemul de calcul a consumului comparativ cu anul precedent că își vor recupera banii plătiți în plus.

„În aceeași Ordonanță 27 există o prevedere care spune că după ce închidem anul 2022, dacă o anumită categorie și-a redus consumul și se încadrează în altă categorie – deci nu a beneficiat de plafon pentru consumul din 2022, pentru că a avut un consum de peste 300 de kilowați oră în 2021, dar și-a redus consumul în 2022 și a coborât sub 300 de kWh – în baza consumului din 2022, în februarie 2023 va primi banii plătiți în plus. Vor fi restituite de către furnizori. Există prevedere”, spunea anul trecut la Digi24 Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE.

Cum ar fi arătat regularizarea dacă se făcea și în detrimentul clientului?

Asociația Energia Inteligentă a făcut un calcul pentru situația în care această regularizare ar presupune și plata consumului suplimentar pe 2022.  Acest calcul viza locatarii blocurilor care nu au avut energie termică, pentru că au utilizat calorifere electrice au avut costuri mai mari decât în anul 2021, și la o regularizare în luna februarie 2023 ar fi primit o facură care putea însuma 12 salarii minime nete pe economie, adică o persoană singură care locuiește într-un apartament de 4 camere ar trebui să-și dea tot salariul din anul 2023 doar pentru regularizarea la energie din luna februarie 2023.

a) Calculat pt 12 luni:

Apartament cu 2 camere – 13.566 lei
Apartament cu 3 camere – 17.917 lei
Apartament cu 4 camere – 22.100 lei

b) Calculat doar pentru lunile noiembrie – decembrie 2022 de încălzire electrică și preparare apă caldă
Apartament cu 2 camere – 6.528 lei
Apartament cu 3 camere – 8.636 lei
Apartament cu 4 camere – 10.676 lei

Din fericire însă nu este cazul pentru a se pune în discuție regularizarea pentru compensația primită de această categorie de consumatori.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...