Dacă ești în pericol sau ai suferit un accident, e important să știi cum transmiți rapid locația ta. Poate că instituțiile statului bat pasul pe loc când vine vorba de tehnologie, chiar dacă „înghit” anual tone de bani, dar restul tehnologiei avansează de la an la an. Prin urmare, ai în buzunarul tău un gadget mai inteligent decât tehnologiile statului și e bine să știi cum să-l folosești.
Telefonul mobil trebuie să fie indispensabil în aceste vremuri. Nu e vorba de vreo dependență sau un moft, ci pur și simplu îți poate salva viața în situații critice. Înaintașii noștri ar fi dat orice ca să aibă asupra lor și atât de accesibil un dispozitiv ușor de folosit și eficient.
În principiu, este foarte ușor să găsești locația cuiva care vrea să fie găsit și ceva mai greu în cazul celui care nu vrea să fie urmărit, dar nu imposibil. Prin urmare, indiferent de tipul telefonului, că e unul smart sau nu, acesta poate fi localizat în doar 20 de secunde. Ce-i drept, în cazul autorităților, e nevoie de mai multă pricepere și exercițiu pentru localizare. În cazul tău, care transmiți, nu e nimic complicat.
Aproape orice telefon poate fi localizat dacă a fost „văzut” de doi sau trei stâlpi de telefonie mobilă. Dacă te afli la periferia unui oraș și ești reperat doar de un stâlp de telefonie, locația ta poate fi reperată mai greu, dar nu e imposibil și nici nu se întâmplă într-un interval de nivelul orelor, ca la Caracal. Totul ține de oamenii angajați să facă acest lucru.
Azi, orice smartphone este echipat cu GPS, mai mult sau mai puțin exact, dar este și e întotdeauna eficient, indiferent cât e de performant. Ca să-ți fie depistată rapid locația prin intermediul unui telefon inteligent, nici măcar n-ai nevoie de GPS activat. Telefonul poate fi reperat chiar și prin semnalul Wi-Fi. Indiferent dacă rețeaua respectivă este parolată sau nu, transmite localizarea pe hartă în telefoane mobile și își poate raporta locația. Totuși, trebuie să fii conectat la acea rețea Wi-Fi.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Foarte utilă este și aplicația Apel 112, care transmite cu multă acuitate locația ta și îți arată și ție, pe telefon, coordonatele. Este însă utilă mai mult în cazul în care ești încarcerat, în urma unui accident. Când ești înconjurat de agresori, poate fi ineficientă. Chiar și așa, e bine să ții instalată această aplicație.
O altă variantă ar fi să distribui locația ta prin Google Maps unei persoane de încredere, cum ar fi mama, tata sau o rudă/prieten foarte apropiat de care nu te ferești să-ți știe locația. Avantajul acestei metode e că nu mai trebuie să dai mereu share location. Ea rămâne salvată în contul de Google, în Maps, la persoana respectivă și te poate căuta. Dar și aici e nevoie să ai locația activă pe telefon.
Îți vând un pont: GPS-ul nu consumă chiar atât de mult din baterie dacă îl lași activat toată ziua. Android 8 și 9, mai ales 9, Android Pie, știe să economisească energie și nu lasă locația activă să-ți sece bateria prea repede. Prin urmare, nu te teme că o să te trezești cu bateria golită. Când călătorești la drum lung, nu rata nicio ocazie să mai bagi ceva curent în telefon. Nu aștepta ca procentul să coboare sub 50%. Nu-ți face griji, bateriile de pe telefoanele actuale nu se strică dacă le încarci des. Dimpotrivă, le poți prelungi durata de viață, chiar dacă toate au un anumit număr de încărcări estimat, pe durata „vieții” sale.
Și încă un sfat! Dacă nu ai mijloc de transport sigur în zonă, evită să mai mergi la ocazie cu oameni necunoscuți, mai ales dacă ești singur/ă. Folosește aplicația Bla Bla Car, care funcționează pe principiul Uber, așa că toți șoferii pot fi reperați în timp real și autoritățile pot da mai ușor de tine în caz de urgență.
Pentru Android, poți să o descarci de AICI.
Desigur, sunt zone unde aplicație să fie inutilă, pentru că șoferii n-o utilizează. România, ca societate, e încă mult în urmă cu astfel de tehnologii. Vor mai trece alți 10 ani, cel puțin până când oamenii vor ieși din zona de confort și vor ține pasul cu prezentul. E valabil și pentru funcționarii publici.