Cum te poți trezi amendat de poliție pentru consum de droguri, fără să fi consumat substanțe ilegale. Explicația specialiștilor

Anca Manolica 03.09.2022, 09:35
Cum te poți trezi amendat de poliție pentru consum de droguri, fără să fi consumat substanțe ilegale. Explicația specialiștilor

Cifrele cu șoferii care sunt depistați în trafic conducând sub influența substanțelor interzise sunt îngrijorătoare. Vara aceasta, Poliția Română a anunțat zilnic că zeci de conducători auto, din toate zonele țării, au fost prinși la volan, după ce au consumat stupefiante. Dar au existat și cazuri în care șoferii s-au trezit amendați din această cauză, fără ca ei să nu fi consumat nimic. Iată cum explică specialiștii acest lucru.

Cum te poți fi găsit sub influența substanțelor ilegale la volan, fără să le fi consumat

În România, consumul de alcool și/sau stupefiante, înainte de a te urca la volan, este strict interzis. Dar ce te faci în situația în care ești amendat de poliție pentru consum de droguri, fără să fi consumat substanțe ilegale? Ei bine, explicația vine chiar din partea unor reprezentanți ai MAI.

Din vara anului 2019, România a primit acele aparate DrugtTest care au fost rapid răspândite la toate inspectoratele județene de Poliție. Dar ele au fost folosite foarte puțin în timpul pandemiei, abia acum, de la începutul anului 2023, intrând în uz așa cum se cuvine. Așadar, polițiștii au declanșat o lungă serie de acțiuni rutiere, în special în zonele turistice aglomerate, notează Adevărul.

Iar rezultatele au fost unele cu totul și cu totul neașteptate. Conform datelor, din douăzeci de șoferi testați, unul avea rezultat pozitiv. Aceste teste rapide pentru depistarea consumului de stupefiante indică opt tipuri de substanțe prezente în salivă: cocaina, metadona, opioide, benzodiazepine, THC, ketamina, amfetamina, metamfetamina.

Majoritatea testelor pozitive indicau prezența THC, adică a consumului de canabis

Însă, aceste teste DrugTest nu identifică NSP, substanțele noi psihoactive, adică cel mai consumat drog de la noi din țară.

DrugTest
DrugTest

De asemenea, o altă problemă semnalată este faptul că testul oferă doar un rezultat pozitiv sau negativ, nu indică și cantitatea de substanță, iar această informație este extrem de importantă pentru șoferul căruia urmează să i se întocmească un dosar penal pentru consum de stupefiante.

Și un amestec de pastile te poate scoate pozitiv la test

În timpul unei razii a Poliției Rutiere din Prahova, a fost identificată o tânără șoferiță care, testată cu DrugTest, a ieșit pozitivă la amfetamină. Aceasta a declarat că nu consumase niciodată droguri, însă le-a explicat polițiștilor că urmează un tratament prescris de medicul de specialitate pentru a scăpa de atacurile de panică pe care le are des. Iar explicația este cât de poate de pertinentă, susțin medicii.

Anumite combinații de pastile, fie ele și banale, pe care le folosim frecvent, fără prescripție medicală, din categoria antiinflamatoarelor, anxioliticelor sau analgezicelor, luate în doză mare, pot duce la un rezultat pozitiv la acest test. De exemplu, amestecul dintre codeină cu valdoxan, sau extraveral cu anxiolitic, ori ketoprofen cu codeină și chiar doza dublă (800+) de Nurofen luată cu ceai de tei sau cu ceai negru pot indica un rezultat pozitiv.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...