Cum tai ceapa fără să plângi. Asta e metoda marilor bucătari

Iancu Andreea 06.05.2022, 15:33
Cum tai ceapa fără să plângi. Asta e metoda marilor bucătari

Ceapa reprezintă ingredientul pe care îl conțin numeroase rețete. Deși nu toți apreciază gustul său, uneori înțepător, gospodinele pot spune cu siguranță că nu le place să toace acest aliment. Ceapa te face mereu să plângi din cauza substanțelor iritante care se evaporă în aer în timpul acestei activități. Cu toate acestea, marii bucătari reușesc să elimine această problemă, după ce au descoperit metoda simplă pe care trebuie să o aplici și tu de acum încolo.

Metoda prin care poți să tai ceapa fără să plângi

Ingredientul pe care toată lumea îl utilizează în diverse preparate vine nu doar cu zâmbete după degustare, ci și cu lacrimi în timpul pregătirilor. Orice gospodină a simțit pe pielea ei că atunci când tai ceapa îți vine să plângi, însă puține știu că există câteva trucuri pentru a putea elimina acest disconfort al gătitului.

Cei mai buni bucătari au descoperit secretele și se bucură de aroma ingredientului fără să mai treacă prin calvarul ochilor care curg. Substanțele chimice volatile care ne irită ochii și nasul în momentul în care curățăm sau tăiem o ceapă ne declanșează lacrimile, astfel că ideal ar fi să încercăm să le facem să nu se mai evapore și să nu mai ajungă la ochii noștri. Iată cum poți face asta.

Cum tai ceapa fără să plângi
Cum tai ceapa fără să plângi

Cum elimini lacrimile din timpul curățării și tăierii cepei

Apelează la un cuțit foarte ascuțit. Acele enzime care ne înlăcrimează se eliberează atunci când celulele sunt rupte sau zdrobite. Când sunt tăiate cu un cuțit ascuțit, ele se eliberează mai puțin și poți să termini într-un timp mai scurt această activitate.

Pe de altă parte, un truc important este cel care presupune să răcești în prealabil ceapa. Acest secret reduce cantitatea de enzimă acidă ce se eliberează în aer, fără a afecta gustul alimentului. Este esențial să lași ceapa în congelator, însă să te asiguri că ea nu se află în apropierea cartofilor sau merelor. De asemenea, nu depăși cele 20 de minute necesare pentru a se instala efectul scontat.

Cum tai ceapa fără să plângi
Trucuri simple pentru a scăpa de lacrimi când cureți ceapă

La fel ca în cazul răcirii cepei, poți să încerci un alt truc simplu. Curăță și taie ceapa sub jetul de apă rece. Astfel, se va scădea temperatura și vei obține același efect ca în cazul secretului de mai sus. Cu toate acestea, ai grijă să nu te accidentezi, măsura fiind una puțin mai dificil de executat. De asemenea, poți să lași ceapa la înmuiat pentru că enzima care te face să plângi se denaturează în apă-aer. Totuși, ține cont că se va elimina o parte din aromă.

O altă soluție este să nu tai cotorul, deci să feliezi ceapa întreagă. Dacă vei toca ceapa păstrându-i intact cotorul, ai putea să scapi fără lacrimi. Totuși, asigură-te că ai grijă cum faci asta, pentru că există șansa să te rănești. Poți, de asemenea, un truc incredibil implică să storci lămâie pe tocătorul pe care îl folosești pentru a mărunți ceapa. Acidul citric are rolul de a neutraliza substanțele care duc la iritarea ochilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...