Cum supraviețuiești dacă ești atacat de un rechin. Gestul care face diferența între viață și moarte

Badea Violeta 05.07.2022, 09:17
Cum supraviețuiești dacă ești atacat de un rechin. Gestul care face diferența între viață și moarte

Cazul Roxanei Donisan, românca ucisă de un rechin în Egipt, a șocat o țară întreagă și a făcut valuri în întreaga presă internațională. Din fericire, rechinii din Marea Neagră nu reprezintă o amenințare pentru oameni, tocmai din acest motiv nu a existat vreodată un atac la noi în țară. Însă, cei care călătoresc în diverse destinații din lume ar trebui să știe cum să supraviețuiască dacă sunt atacați de acești prădători.

Sfaturi pentru a supraviețui unui atac de rechin

Mai întâi de toate, ar fi bine să precizăm că rechinii numără mai mult de 500 de specii. Toți au dinții ascuțiți, dar numai câțiva dintre ei mușcă, mai ales atunci când vorbim de oameni.

Precizăm acest lucru pentru a nu cădea în capcana de a face generalizări despre această categorie largă de pești cartilaginoși. Totuși, amenințarea, oricât de mică ar fi, este cât se poate de reală. Iată ce trebui să faci dacă ești atacat de un rechin:

Cum sa scapi cu viata in urma unui atac de rechin
Cum sa scapi cu viata in urma unui atac de rechin
  • Privește-l atent

Nu îți lua ochii de la rechin. De regulă, acesta are mai multe metode de atac. Uneori, el înoată direct și atacă, alteori se învârte în cerc pentru o vreme înainte de a se năpusti, iar alteori se strecoară prin spate pentru un atac surpriză. Pentru a te putea apăra împotriva lui, trebuie să știi unde se află, așa că depune toate eforturile pentru a urmări inamicul.

  • Nu face pe mortul

Acest lucru nu face altceva decât să facă rechinul să creadă că a câștigat. Acesta va începe atunci să muște. În mod clar, nu îți dorești acest lucru. De asemenea, dacă ai fost atacat, pleacă cât mai repede posibil, deoarece rechinii miros sângele.

  • Atacă nasul rechinului

Aici părerile diferă. Potrivit specialiștilor dacă poți avea o țintă clară, lovirea rechinului în nas poate fi foarte eficientă pentru a pune capăt atacului. Problema este că, atunci când ești atacat, lovirea unei ținte exacte devine, în cel mai bun caz, o provocare.

  • Păstrează-ți calmul

Poate părea ridicol, dar încearcă să-ți păstrezi calmul. Dacă ești atacat de un rechin, atacă-i ochii și branhiile, deoarece acestea sunt cele mai vulnerabile părți ale rechinului. Dacă-i poți răni ochii, ai o șansă uriașă să supraviețuiești.

  • Semnul că urmează să atace

Dacă un rechin se învârte în jurul tău, înseamnă că este pe cale să te atace. E timpul să ripostezi!

  • Reduu numărul de unghiuri pe care rechinul le are la dispoziție pentru a veni spre tine

Încearcă să te sprijini de un recif, de un stâlp sau de un alt tip de afloriment, astfel încât să reduci numărul de unghiuri pe care rechinul le are la dispoziție pentru a veni spre tine. Dacă te afli în larg, pune-te spate în spate cu partenerul de înot.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...