Cum sunt păcăliţi şoferii care plătesc amenzile de circulaţie. Mare atenţie la acest detaliu!

Ana Anitoiu 12.01.2022, 08:05
Cum sunt păcăliţi şoferii care plătesc amenzile de circulaţie. Mare atenţie la acest detaliu!

Șoferii care plătesc amenzile de circulație pot fi păcăliți atunci când achită sancțiunea. Aceștia trebuie să fie foarte atenți la un anumit detaliu la întocmirea procesului-verbal, astfel încât să nu ajungă în situația de a scoate din buzunare mai mulți bani decât ar trebui, cum i s-a întâmplat unui bucureștean. Bărbatul a povestit prin ce a trecut și ce răspunsuri a primit după ce a semnalat problema.

Cum sunt păcăliţi şoferii care plătesc amenzi

Au fost făcute mai multe sesizări la Inspectoratul General al Poliției Române potrivit cărora unii dintre șoferii amendați de polițiștii rutieri au plătit o jumătate din sancțiune, în termen legal, într-un cont indicat în procesul-verbal. Ulterior, însă, oamenii au avut parte de o surpriză neplăcută.

Mai exact, șoferii amendați au aflat mai târziu că, de fapt, acel cont în care ei au virat câte o jumătate din sancțiunile primite în termen legal nu există. Prin urmare, conducătorii auto au fost nevoiți să plătească din nou aceste sume.

Cum sunt pacaliti soferii care platesc amenzile de circulatie
Unii dintre soferi, platiti la achitarea amenzilor

Ce a povestit un șofer din București care a fost păcălit la plătirea amenzii de circulație

Un bărbat din București care a fost amendat în martie 2021 de Inspectoratul Județean de Poliție Ilfov cu 870 de lei a povestit cum a fost păcălit. Șoferul a plătit o jumătate din sancțiune în termenul legal de 15 zile, în contul din procesul-verbal.

„Procesele verbale de amendă din România au înscrise un cont inexistent, astfel că contribuabilii sunt induși în eroare plătind în acest cont, iar apoi sunt puși în executare de către Direcția de Impozite și Taxe Locale.

Cu toate astea, am constatat că amenda figurează în contul meu pe ghiseul.ro, în sumă de 870 lei; am solicitat DITL (Direcția de Impozite și Taxe Locale – n.r.) Sector 1 radierea acestei amenzi și am trimis dovada de plată; am primit de la DITL Sector 1 un răspuns de refuz de radiere a amenzii, pe motiv că nu am plătit în contul corect”, a povestit bărbatul.

Ce explicație a primit șoferul amendat de la Direcția de Impozite și Taxe Locale

Bărbatul a fost nevoit să meargă în audiență la Direcția de Impozite și Taxe Locale Sector 1, unde i s-a explicat de ce i s-a cerut să plătească integral suma de 870 de lei cu care fusese amendat, deși achitase o jumătate din aceasta. Vezi și greșeală frecventă pentru care șoferii plătesc amenzi!

„Doamna director mi-a explicat că pe procesele verbale de amendă de circulație din România este trecut un cont greșit, astfel încât contribuabilii sunt induși în eroare și plătesc într-un cont inexistent.

Ulterior, banii sunt returnați contribuabililor care fie nu observă, fie observă, dar prea târziu pentru a fi în termenul de achitare a jumătate din amendă, astfel că sunt puși în executare de DITL Sector 1”, a mai spus bărbatul, care a precizat că a primit un răspuns scris prin care a fost înștiințat că „plata procesului verbal de contravenție a fost făcută în termenul legal, dar nu a fost efectuată la bugetul local de domiciliu”.

Direcția de Impozite și Taxe Locale, despre cum pot fi păcăliți șoferii amendați

Direcția de Impozite și Taxe Locale Sector 1 a recunoscut că unii dintre șoferii amendați de polițiștii rutieri pot ajunge într-o astfel de situație și a explicat care este motivul. Totul pleacă de la o încercare de a eficientiza achitarea sancțiunilor.

„Începând cu anul 2018, prin Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, precum și pentru organizarea sistemului informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronic, trebuia implementat noul tip de proces verbal ce conținea serie unică, plata efectuându-se într-un cont unic deschis la Trezoreria Statului”, arată un mesaj al Direcției, potrivit libertatea.ro.

Însă, conform Direcției de Impozite și Taxe Locale Sector 1, normele de aplicare a Legii nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale nu au fost aprobate, iar acel cont unic este nefuncțional.

Astfel, unele dintre Inspectoratele de Poliție au păstrat precizarea referitoare la acel cont unic în procesele verbale, iar altele l-au hașurat astfel încât să se evite confuzia achitării proceselor verbale. Vezi și obiceiul pentru care șoferii pot plăti amenzi uriașe!

Urmăriți Impact.ro și pe