Cum sunt înșelați părinții care voiau burse pentru copiii lor. ”E surprinzător că se lasă păcăliți”

Cristian Cojocaru 11.01.2021, 11:01
Cum sunt înșelați părinții care voiau burse pentru copiii lor. ”E surprinzător că se lasă păcăliți”

Părinții, înșelați pe internet căzând plasă unor promisiuni mincinoase. O platformă din mediul virtual promitea burse pentru 25.000 de elevi. Înșelăciunile prin domeniul internetului iau amploare, astfel că infractorii apelează la metode tot mai ingenioase.

Părinții care doreau bursă pentru copii au fost înșelați

Într-o perioadă în care infracțiunile cibernetice iau cu asalt tot mai multe domenii, nici educația nu a scăpat de ochiul ager al celor bazați pe fapte ilicite. Astfel mai mulți părinți au fost ținta unei înșelăciuni virtuale, care promitea burse pentru elevi. Valoarea unei burse era de 3.600 de lei pe an pentru fiecare elev care urma să se înscrie pe site-ul româniadezvoltată.ro.

Pentru a primi această sumă de bani, părinții trebuiau să achite o taxă de 98 de lei, mai multe persoane căzând victime ale acestei fraude. Acesta nu era singurul lucru pe care părinții trebuiau să îl facă, fiindu-le cerute și date cu caracter personal precum CNP și adresa de domiciul, date care ulterior ar fi putut fi folosite la mai multe activități ilegale.

”Nu ar trebui să fii păcălit așa de ușor. Trebuie să îți pui întrebarea cum să dai 100 de lei, 98 de lei, și să obții 3600. E ceva de noaptea minții, fără să cunoști, fără să interacționezi cu acel om față în față. Lucrul elementar pe care trebuia să îl facă – să sune să vadă dacă numărul de telefon există, dacă poate localiza sediul și să confirme, astfeș încât să-și dea seama dacă vorbesc cu un escroc sau cu cineva bine intenționat. Dacă mă pot gândi că unii copii au putut fi păcăliți și au depus bani cu speranța că își fac bine, nu pot gândi acest lucru la nivelul părinților. E foarte grav dacă un părinte e păcălit așa ușor!” a menționat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți

Pentru ca această înșelăciune să pară cât mai credibilă, cei care au pus la cale programul ”Bursa elevului online” au introdus și criterii de eligibilitate pentru viitorii elevi care urmau să primească ”bursele”. Astfel, aceștia din urmă trebuia să aibă media 9 la purtare, să fie cetățeni români și să fie deja înscriși la o școală din țară.

Elevii urmau să primească o bursă în valoare de 3.600 de leiElevii urmau să primească o bursă în valoare de 3.600 de lei
Elevii urmau să primească o bursă în valoare de 3.600 de lei

Specialiștii susțin că astfel de situații pot fi evitate

Aceste cazuri pot fi evitate, deși, pentru un utilizator obișnuit poate fi destul de dificil să identifice o astfel de pagină frauduloasă. Totuși, specialiștii în domeniu recomandă o documentare despre organizație, deci o verificare în prealabil dacă este înregistrată la Ministerul Justiției. Alte detalii care mai pot face diferența sunt istoricul organizațiilor precum și data la care a fost înființat site-ul. Greșelile gramaticale pot fi luate și ele în calcul.

”În cazul de față e dificil pentru un utilizator obișnuit să identifice că e o pagină frauduloasă, pentru că pare convingătoare. Sunt multe referiri la diverse autorități, informația e prezentată că pe o pagină legitimă. Astfel de fraude nu sunt noi, mai ales când exploatează școala de la distanță, programe sociale. Cei care au făcut acest site au investit mult timp pentru a-l face credibil, să fie depistat mai greu și pentru a genera profit mai mult timp”, a spus Liviu Arsene, specialist în securitate informatică.

Potrivit celor de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), site-ul a fost suspendat în urma unor sesizări făcute. Potrivit acestora, site-ul a fost înființat în data de 5 decembrie 2020, fiind activ pentru o perioadă de o lună, timp în care părinții înșelați au virat bani în conturile infractorilor.

”Pentru a oferi un sentiment de siguranță potențialelor victime, site-ul specifica faptul că aparține unei fundații, dar acea organizație nu se regăsea în registrul național al ONG-urilor.” a spus Mihai Rotariu – purtător de cuvânt CERT-RO

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI