Cum știi că astrologia nu e o știință: de ce e greșit să crezi în horoscop

Gabriel Peneș 27.03.2023, 17:08
Cum știi că astrologia nu e o știință: de ce e greșit să crezi în horoscop

Cum știi că astrologia nu e o știință. Mulți oameni așteaptă cu sufletul la gură în fiecare zi predicțiile astrogramei. Semnul zodiacal căruia îi aparțin, cu tot ce decurge din asta, devine punct central pentru viața lor. Și confundă astrologia cu o știință adevărată, așa cum este astronomia, de exemplu, unde predicțiile se bazează pe observații clare și directe ale corpurilor cerești, dar și pe multe cunoștințe de matematică și fizică.

Cum știi că astrologia nu e o știință

Multă vreme, până în secolul al XVII-lea sau al XVIII-lea, astrologia era cam totuna cu astronomia, oamenii făcând rar sau greu distincție între ele. Inclusiv savanți ca Galileo și Kepler obișnuiau să se joace cu astrologia. Dar în acele vremuri se mai considera, de exemplu, că planetele sunt prinse într-un glob de sticlă, ir mișcarea lor se datorează îngerilor.

Teoriile astrologice susțin că pozițiile planetelor și stelelor influențează cine ești și ce ți se întâmplă: jobul tău, personalitatea și dar și ce șanse reale ai să îți găsești, spre exemplu, dragostea. Astrologii fac aceste predicții pe baza pozițiilor planetelor din momentul și locul nașterii tale.

Există o diferență notabilă între fals și neștiințific, ceea ce s-ar putea aplica și în cazul astrologiei, spre exemplu. În prezent, teoriile astrologice sunt false tocmai pentru că pretind să facă afirmații științifice despre lume, iar acele afirmații se dovedesc a fi greșite, în cele mai multe dintre cazuri. Deși predicțiile pe care le face astrologia sunt false, oamenii cred în ele. Dar există metode științifice de a verifica aceste rezultate ale astrologiei.

Cum știi că astrologia nu e o știință: de ce e greșit să crezi în horoscop
Oamenii au privit la stele și au creat horoscopul, dar știința arată că nu există nicio legătură cauzală între astrologie și realitatea vieților noastre

De ce e greșit să crezi în horoscop

Trei psihiatri indieni au cules datele personale – locul, data și ora de naștere – a 150 de persoane, jumătate dinte ele fiind diagnosticate cu afecțiuni mintale și le-au oferit către patru astrologi. Bazându-se doar pe aceste detalii și sexul fiecărei persoane, astrologii au fost provocați să spună care persoane din acea listă sunt cele cu o boală mintală, precum și starea lor de sănătate de la acel moment, scrie iflscience.com.

Astrologii au indicat cu oarecare acuratețe acest lucru, dar au eșuat în a intra în detaliile suferinței respective. Și mai semnificativ, ei nu s-au pus de acord cărei persoane îi aparține fiecare concluzie, ceea ce e anormal dacă ar fi vorba de știință

Unele afirmații astrologice pot fi testate folosindu-se o enormă bază de date. Un asemenea studiu a căutat să afle dacă semnul zodiacal este „împrăștiat” la întâmplare, în rândul oamenilor căsătoriți sau e specific unor anumite zodii. „Dacă este și cea mai mică tendință a Fecioarei către Capricorn ori a Balanțelor către cei din Leu, atunci asta ar trebui să se regăsească și în statisticile despre căsătorii, a declarat Dr. David Voas, de la Universitatea din Manchester.

În ciuda verificării a nu mai puțin de 20 de milioane de exemple, Voas nu a găsit niciun tipar care să iasă în evidență în privința tendinței unor semne zodiacale de a se căsători între ele.

Presupusa influență a Lunii asupra destinului, infirmată

Un lucru asemănătoare se întâmplă cu presupusa influență a Lunii asupra multor evenimente, de la crize mondiale, până la probleme personale psihiatrice.

Profesorul Andrew Leigh, actual parlamentar australian, a condus un studiu care a cercetat  – având la îndemână date întinse pe 29 de ani – eventuala corelare a ciclurilor lunare cu rata nașterilor, deceselor și chiar a concepției viitorilor copii. Tot ce a găsit au fost legături absolut modeste din punctul de vedere al efectelor Lunii asupra acestor evenimente.

În acest context, se poate spune că astrologia îi ajută pe oameni să aibă un scop și să se elibereze de responsabilitate, în cazul în care lucrurile nu merg chiar așa cum și-au dorit ei, în ziua respectivă sau chiar în viața lor, în general.

Cu alte cuvinte, este mai bine să dai vina pe „alinierea planetelor” decât pe faptul că tu, ca persoană, nu ai funcționat corespunzător sau nu ai luat deciziile potrivite.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....