ANALIZĂ

Cum speră politicienii că vor crește salariile. O nouă dispută în coaliția de guvernare, dar fără soluții reale pentru români

Mihnea Tălău 14.02.2022, 15:37
Cum speră politicienii că vor crește salariile. O nouă dispută în coaliția de guvernare, dar fără soluții reale pentru români

Salariile mici și creșterea galopantă a inflației a devenit o problemă pentru mai toți românii. Guvernanții caută soluții întrucât puterea de cumpărare a cetățeanului scade văzând cu ochii, iar măsurile luate sunt departe de a rezolva această spinoasă problemă.

Certurile din sânul coaliției guvernamentale nu aduc nimic bun, iar declarațiile sforăitoare nu țin de foame. Oamenii se confruntă cu preturi majorate la toate produsele, iar facturile au devenit cu adevărat o povară. Asta ca să nu mai vorbim despre creșterea zilnică a prețului la carburanți.

Soluții care nu îi ajută pe toți românii

În tot acest răstimp, politicienii speculează despre reducerea impozitării salariilor și o micșorarea a TVA-ului.

„Soluţii pentru a creşte salariile pentru TOŢI românii. Reducerea CAS de la 25% la 20% = aproximativ 317 lei în plus în buzunar pentru românii cu salariul mediu”, a scris pe Instagram, Florin Cîțu.

El consideră că o reducere cu 5% a impozitării salariilor, corelat cu o micșorare a TVA-ului ar mai tempera inflaţia.

La rândul său, prim-vicepreședintele PNL, eurodeputatul Rareș Bogdan sare în sprijinul șefului său.
El a scris, pe o rețea de socializare, că măsurile economice liberale sunt sănătoase, stimulează munca, antreprenoriatul, investițiile.

„1. Reducerea contribuțiilor = salarii mai mari pentru toți românii (nu doar cei angajați la stat)
Pregătisem această măsură și putea să intre în vigoare de la 1 iulie 2022
2. Reducerea TVA = ajută BNR în lupta cu inflația și ajută creșterea economică
Acestea sunt soluțiile PNL pentru reducerea inflației, anunțate acum doua zile și susținute de Florin. Măsurile economice liberale sunt sănătoase, stimulează munca, antreprenoriatul, investițiile. Să fie limpede!”, a scris Rareș Bogdan pe pagina sa de Facebook.

Angajatorul, unicul beneficiar

Cei doi, nu explică însă cum vor crește salariile negociate pe net. În acest caz, angajatorul nu poate fi obligat să mărească salariu angajatului, el fiind singurul care va avea un profitat în urma acestor măsuri.

Este adevărat, la stat vor crește puțin salariile, dar în sectorul privat depinde numai de cum s-a negociat.

În plus o eventuală scădere a cotei CAS ar duce la creșterea deficitului la bugetul de pensii.

Cât despre pensii chiar și ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, recunoaște că și lui i-au crescut facturile cu 30% în ultima lună, dar dă asigurări că „se caută soluții”. Și asta în condițiile în care se vehiculează tot mai des creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...