Cum speli rufele pentru a plăti mai puţin la curent. Aşa poţi economisi până la 50% energie electrică

Iancu Andreea 26.03.2022, 14:11
Cum speli rufele pentru a plăti mai puţin la curent. Aşa poţi economisi până la 50% energie electrică

Curentul electric, alături de alte elemente esențiale pentru a ne desfășura activitățile zilnice, a înregistrat creșteri substanțiale de prețuri. Pentru că facturile la energia electrică s-au majorat semnificativ în ultimele luni, românii se străduiesc să găsească trucuri prin care să reducă din consumul la electricitate. Unul dintre acestea presupune să îți speli rufele într-un anumit mod, astfel încât să poți plăti mai puțin la curent. Astfel, vei putea economisi în fiecare lună.

Cum trebuie să speli rufele pentru a economisi la curent. Vei plăti mai puțin dacă faci asta

Spălatul rufelor este una dintre activitățile casnice importante, dar care poate duce la un consum sporit la factura de curent. Energia electrică necesară unui ciclu de spălare poate fi însă economisită, dacă alegi să urmezi sfatul specialiștilor. Este esențial să știi care este temperatura la care trebuie să speli rufele, astfel încât să reduci chiar și cu 50% factura la curent.

Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) din Spania a făcut mai multe recomandări, potrivit ego.ro, prin care poți să reduci costul la electricitate în fiecare lună. Și toate au legătură cu spălatul rufelor. Unul dintre secretele economisirii stă chiar în tipul mașinii de spălat. Specialiștii recomandă să îți cumperi electrocasnice care fac parte din clasele A+, A++ sau A+++. Deși prețul acestora este inițial mai mare decât restul, investiția se amortizează în timp, prin reducerea facturilor la curent.

Cum speli rufele pentru a plăti cu 50% mai puțin la factura de energie electrică
Cum speli rufele pentru a plăti cu 50% mai puțin la factura de energie electrică

Care este temperatură optimă pentru spălarea rufelor

Însă electrocasnicele mari nu sunt schimbate frecvent, astfel că rămâne să apelăm la alte trucuri simple, care fac economisirile la curent mult mai simple. Recomandarea OCU este ca atunci când folosim mașina de spălat să o încărcăm pe cât de mult posibil, conform recomandărilor producătorului, astfel încât să nu fie nevoie să spălăm prea multe tranșe.

De asemenea, temperatura la care speli rufele poate face o diferență considerabilă la factura la energie. Unele modele de mașini de spălat pot folosi prea mult curent pentru a încălzi apa. Pentru a obține aceleași rezultate și să ai rufele spălate, poți să setezi o temperatură puțin mai mică. Astfel, în loc să speli la 60 de grade Celsius, poți să programezi 40 de grade Celsius. Vei economisi până la 55% din energie, menționează OCU.

Cum faci economie cu uscarea rufelor

O altă recomandare se referă la etapa de uscare a rufelor. Specialiștii recomandă, în mod clar, uscarea hainelor în aer liber, de fiecare dată când acest pas este posibil. Astfel vei economisi din start curentul consumat pentru programul uscătorului. Dacă totuși nu ai această opțiune, încearcă să te asiguri că storci foarte bine rufele înainte de a le usca. De asemenea, și călcarea lor poate fi mai rapidă și mai economică dacă hainele sunt ușor umede. Aplicând toate aceste trucuri vei observa o scădere considerabilă la factură.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...