SPECIAL

Cum și-au făcut de cap statele din estul Europei, în timp ce Vestul strângea cureaua. Ungaria lui Viktor Orban stă cel mai rău

Beatrice Dumitru 05.08.2022, 17:27
Cum și-au făcut de cap statele din estul Europei, în timp ce Vestul strângea cureaua. Ungaria lui Viktor Orban stă cel mai rău

În săptămânile care au urmat invaziei Ucrainei de către Rusia, marile economii ale Europei de Vest au început să se clatine. Dar mai la est, era încă perioada de boom, pe fondul creșterilor salariale și a alocațiilor generoase oferite de stat în unele țări. Pe măsură ce consumul gospodăriilor este afectat, analiștii își reduc previziunile cu privire la PIB și se profilează riscul unei recesiuni la nivel european.

Europa de est, afectată de criză

O încetinire bruscă a vânzărilor cu amănuntul și indicatorii de încredere în scădere arată că acum estul Europei este afectat de criza costului vieții, iar oamenii se confruntă cu realitatea dură, deoarece inflația de două cifre le afectează veniturile, în timp ce prețul alimentelor a crescut cu 15% – 22%, la fel ca și facturile pentru energie, potrivit unei analize Reuters.

În aceste condiții, oamenii sunt nevoiți să strângă cureaua. Astfel, polonezii își iau vacanțe mai scurte, cehii merg mai rar la restaurante, iar unii caută un al doilea loc de muncă, în timp ce în Ungaria, unde doar inflația alimentară a fost de 22,1% în iunie, oamenii reduc cheltuielile pentru alimente și cumpărăturile de bunuri de folosință îndelungată.

Cum și-au făcut de cap statele din estul Europei, în timp ce Vestul strângea cureaua. Ungaria lui Viktor Orban stă cel mai rău
Oamenii renunță la ieșirile la restaurant din cauza creșterii prețurilor.

Am intrat într-o zi la brutărie și o pâine costa 550 de forinți. Intru a doua zi și costa 650. Pentru numele lui Dumnezeu!”, a exclamat un pensionar din orașul Esztergom, din nordul Ungariei.

Ungaria stă cel mai prost

În Ungaria, creșterea vânzărilor cu amănuntul a încetinit la 4,5% anual în iunie, de la 10,9% în mai, vânzările de mobilă și produse electronice au scăzut cu 4,3%, ceea ce sugerează că impactul scutirilor uriașe de impozite și transferurilor fiscale date de guvernul premierului Viktor Orban înainte de alegerile din aprilie a dispărut.

„Gospodăriile au reacționat la creșterea costului vieții într-un mod semnificativ, iar consumul a început să încetinească”, a declarat Peter Virovacz, analist la ING din Budapesta.

Potrivit unui sondaj realizat de Banca Națională a Ungariei, băncile comerciale se așteaptă ca cererea de credite să scadă și condițiile de creditare să se înăsprească în a doua jumătate a anului. Un alt sondaj realizat de grupul de reflecție GKI a arătat că indicele de încredere al consumatorilor din Ungaria a ajuns în iulie la cel mai scăzut nivel din aprilie 2020, în timpul primului val al pandemiei de COVID-19.

În ce situație sunt Polonia și Cehia

Încetinirea cererii interne, creșterea ratelor dobânzilor, reducerea cheltuielilor guvernamentale și creșterea costurilor companiilor par să slăbească creșterea economică în Europa Centrală în a doua jumătate a acestui an și să le încetinească brusc în 2023.

Creșterea vânzărilor cu amănuntul din Polonia a încetinit la 3,2% anual în iunie, de la 8,2% în mai, în timp ce vânzările cu amănuntul ajustate în Cehia, excluzând mașini și motociclete, au scăzut cu 6,0% față de anul trecut în iunie, după o scădere de 6,6% în mai, potrivit celor mai recente date.

Economia Poloniei este de așteptat să crească cu 3,8% în acest an și 3,2% în 2023, conform previziunilor guvernamentale, în timp ce Banca Centrală cehă, prima care a oprit ciclul de majorare a ratelor dobânzilor, prezice o recesiune la începutul anului, deoarece economia se va contracta cu 0,4% în al patrulea trimestru al anului 2022 și cu 1% în primul trimestru al anului 2023.

Scenariul nostru de bază include o recesiune ușoară, o recesiune tehnică, vem două trimestre la rând cu scădere. Ar fi o recesiune sănătoasă, care permite, de asemenea, reducerea inflației„, a spus guvernatorul Ales Michl.

Cel mai recent sondaj al agenției STEM din iunie a constatat că 80% dintre gospodăriile cehe si-au redus sau limitat achizițiile din cauza creșterii rapide a facturilor la energie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...