Cum și-a umplut un primar buzunarele cu bani datorită funcției sale. Așa a reușit să își construiască și casa

Andra Daoud 07.09.2022, 15:13
Cum și-a umplut un primar buzunarele cu bani datorită funcției sale. Așa a reușit să își construiască și casa

Un primar din județul Alba, aflat la al cincilea mandat, este acuzat de ilegalități de către Agenția Națională de Integritate. În urma unui control, ANI a constatat că primarul se află în stare de incompatibilitate cu funcția pe care o ocupă. Ce a făcut edilul în timp ce conducea comuna Avram Iancu și cum a reușit să își construiască o casă, datorită faptului că era primar.

Primarul acuzat că ar fi abuzat de funcție

Primarul comunei Avram Iancu din județul Alba este acuzat că și-a oferit singur un spor de 25% la salariu. Totul a ieșit la iveală în urma unui control al inspectorilor de la ANI, însă acordarea sporului nu este singurul lucru descoperit de inspectori. Edilul a semnat singur chiar și autorizația de construcție pentru casa pe care și-a ridicat-o. Sandu Heler, care conduce comuna din anul 2004, a fost declarat incompatibil de către Agenție.

ANI transmite că Sandu Heler, „în exercitarea atribuțiilor de primar, a semnat mai multe documente ce au produs un folos patrimonial acestuia”. Potrivit legii, primarii nu au voie să „emită un act administrativ sau să încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I.”

Primarul și-a acordat singur sporul de 25% la salariu, pentru implementarea de proiecte prin fonduri europene și a semnat autorizația de construcție pentru propria locuință. Ambele fapte s-au petrecut în anul 2017. Potrivit Agenției Naționale de Integritate, primarul nu avea dreptul să semneze aceste decizii, ci trebuia să le transmită viceprimarului comunei.

Cum si-a umplut un primar buzunarele cu bani datorita functiei sale. Asa a reusit sa isi construiasca si casa
Primarul Sandu Heler, din localitatea Avram Iancu

Șapte aleși locali, în stare de incompatibilitate sau conflict de interese

Agenția Națională de Integritate anunța, în luna august, că a constatat starea de incompatibilitate, conflict de interese de natură administrativă sau că a sesizat organele de urmărire penală în cazul a șapte aleși locali din orașe și comune din România. Printre aceștia se numără și Sandu Heler, primarul din comuna Avram Iancu.

Ioan Andone, primarul orașului Târgu Bujor din județul Galați, a participat la alegerile locale din anul 2020, candidând pentru funcția de consilier local, fără a-și suspenda funcția de primar, pe durata campaniei electorale și până în ziua de după alegeri, așa cum cere legea.

Ion Preda, fost edil al comunei Brănești, județul Dâmbovița, actualmente consilier local, a fost depistat că s-a aflat în conflict de interese. Ioan Vezeteu, viceprimar al comunei Pogana, județul Vaslui, Marian Preoțescu, consilier local în comuna Sălătrucel, județul Vâlcea, Lucia Nicoleta Marghiolescu, consilier local în comuna Floreşti, judeţul Prahova și Ecaterina Hulea, fost consilier local în comuna Vânători, judeţul Galaţi, au fost și ei luați în vizor de inspectorii ANI pentru incompatibilitate și conflict de interese.

Urmăriți Impact.ro și pe