Cum și-a cerut iertare preotul Calistrat din Iași după lovirea enoriașei: „Un moment în care Duhul Sfânt pleacă de la om”

Beatrice Dumitru 25.11.2022, 14:48
Cum și-a cerut iertare preotul Calistrat din Iași după lovirea enoriașei: „Un moment în care Duhul Sfânt pleacă de la om”

Preotul Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din Iași, a ajuns în centrul atenției după ce a lovit o femei chiar în curtea bisericii, iar alteia i-a spart telefonul mobil. La două săptămâni după incident, acesta a transmis un mesaj public prin care își cere scuze pentru comportamentul său.

Mesajul părintelui Calistrat

Preotul Calistrat, unul dintre cei mai influenți preoți ortodocși din România, a fost filmat în timp ce se certa cu mai multe femei, iar pe una a lovit-o cu putere peste faţă, iar aceasta a căzut la pământ. Arhiepiscopia Iașilor a decis că părintele Calistrat nu mai poate sluji pe perioada în care se desfașoară cercetările ăn acest caz.

În urma acestui scandal în care a fost implicat, părintele Calistrat a postat un mesaj pe conturile de socializare prin care îşi cere iertare pentru lovirea enoriaşei în curtea Mănăstirii Vlădiceni și spune că acela a fost un moment în care „sigur Duhul Sfânt pleacă de la om”.

Cum și-a cerut iertare preotul Calistrat din Iași după lovirea enoriașei: „Un moment în care Duhul Sfânt pleacă de la om”
Parintele Calistrat, acuzat că a lovit o femeie.

După prima săptămână de post al bucuriei, am putut străbate cu mintea printre avalanşele de insulte care de care mai dure şi mai pătimaşe. Cuvinte grele, replici dure, tot felul de confecţii verbale răutăcioase izvorâte din prisosul unor inimi pline de dreptate, justiţie, adevăr, sau păreri bine construite în ceea ce priveşte o faptă negheobă săvârşită la un moment de neatenţie şi neluare aminte. Un moment în care sigur Duhul Sfânt pleacă de la om, cum mi s-a întâmplat şi mie”, a spus preotul Calistrat în mesajul său.

„Scuzele nu folosesc la nimic”

Părintele Calistrat susține că incidentul în care a lovit o femeie a fost prima sa „manifestarea mea infantilă şi nedemnă” și a mai afirmat că cele două enoriașe cu care s-a certat au „un comportament nedemn de viaţa noastră creştină în Biserică”.

Mai întâi lui Dumnezeu şi celor bine credincioşi le cer iertarea creştină, pentru că le-am tulburat liniştea postului, a sufletului şi a minţii, prin proasta ieşire din fire, şi gestul brutal de răfuială cu cele două femei mici sufleteşte şi moral. Scuzele nu folosesc la nimic, fapta este incalificabilă şi demnă de pedeapsa primită, atât din partea superiorilor, a publicului, a societăţii consternate de un gest injust, pe fondul unor ambiţii feminine, provocate în formă continuă, instigând la dezordine în timpul slujbelor, însă raportate la persoana mea, omul iute şi neatent în momentul nedorit, s-au petrecut cele ştiute. Nu sunt supărat, nici afectat, trebuie să mulţumim Domnului şi pentru ocară”, și-a încheiat preotul mesajul.

Părintele Calistrat este foarte cunoscut în Romînia pentru filmările în care oferă sfaturi enoriașilor, având și un canal de YouTube dedicat și este urmărit de aproape 800.000 de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...