Cum se vor redeschide restaurantele. Cine va avea dreptul în interior şi cine va sta pe terasă

Ana Anitoiu 06.04.2021, 15:49
Cum se vor redeschide restaurantele. Cine va avea dreptul în interior şi cine va sta pe terasă

Cum se vor redeschide restaurantele în România, în contextul în care pandemia de coronavirus nu a luat sfârșit. Această temă a fost discutată marți la prima întâlnire a reprezentanților industriei ospitalității cu prim-ministrul Florin Cîțu. Iată cine ar putea să aibă dreptul să se așeze la o masă în interior și cine ar putea fi nevoit să rămână pe terasă.

Cum se vor redeschide restaurantele în România

Potrivit reprezentanților sectorului HoReCa, de la 1 iunie, restaurantele ar urma să funcționeze la interior la cel mult 50% din capacitate, iar proprietarii lor ar fi dispuși să suporte costurile cu testarea rapidă a clienților. Aceștia iau în calcul varianta în care persoanele nevaccinate anti-COVID-19 și cele care nu vor să fie testate să aibă acces numai pe terase. În localurile propriu-zise ar putea să fie primiți doar cei care aduc dovada că au făcut un vaccin sau că au depășit boala ori cei care acceptă testele rapide.

”Am discutat cum putem funcționa mai deschis începând cu data de 1 iunie. Asta înseamnă posibilitatea de a funcționa la interior cu o anumită capacitate, între 30 și 50 la sută, totodată pregătirea industriei ospitalității în sensul în care angajații din HoReCa vor avea prioritate la vaccinare. Și acum lucrăm într-un grup de lucru, cu comitetul de vaccinare, în așa fel încât toți angajații care doresc să se vaccineze să poată avea acces la vaccin mai facil, astfel încât clienții care doresc să iasă la restaurant sau în hotel să aibă siguranța că angajații sunt vaccinați”, a spus Dragoș Petrescu, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA).

Cum se vor redeschide restaurantele. Cine va avea dreptul in interior si cine va sta pe terasa
Doua persoane asezate la o masa aflata pe o terasa. Sursa: unsplash.com

”Nu e vorba de obligativitatea de a te vaccina”

De asemenea, Dragoș Petrescu a spus că, începând cu data de 14 mai, când Uniunea Europeană ar urma să finalizeze certificatul verde, orice român va putea să facă mai ușor dovada faptului că a fost imunizat anti-COVID-19.

”În Europa deja se experimentează proiecte în care să poți avea acces facil cu certificat verde, dar și cu testare rapidă, pentru că nu toată lumea dorește să se vaccineze. Nu e vorba de obligativitatea de a te vaccina. Așadar, pe lângă vaccinare, luăm în considerare testarea pe costurile operatorilor. Deci nu discutăm de un potențial cost pentru cetățenii României”, a adăugat Dragoș Petrescu, precizând că noile reguli ce ar putea ajuta la redeschiderea industriei ospitalității la 1 iunie vor fi hotărâre în comitetul interministerial.

Ce se va întâmpla cu prețurile la restaurante pentru cei care nu s-au vaccinat

De asemenea, un alt reprezentant HORA, Călin Ilie, a precizat că prețurile în restaurante vor rămâne aceleași pentru toată lumea, inclusiv pentru persoanele care nu s-au vaccinat și al căror acces la interior s-ar face pe baza unui test rapid pentru COVID-19. ”Orice cost care e suportat de operator se regăsește cumva, dar nu vor crește prețurile datorită acestor costuri, ni le vom asuma noi”, a explicat el.

”Nu ne așteptăm ca toți clienții noștri să urmeze a fi testați, pentru că avem o categorie de clienți care a trecut prin boală și care s-a vaccinat, așadar cei care vor fi testați rapid vor reprezenta o minoritate, iar acest cost între 2 și 3 euro e unul asumat de către operatori, pentru că-ți convine mult mai mult să poți funcționa și să ai acest cost, decât să nu poți funcționa”, a adăugat și Dragoș Petrescu.

”Nu vorbim de discriminare”

Totodată, președintele HORA a precizat că nu este luată în calcul delimitarea spațiului pentru vaccinați și nevaccinați. De altfel, el a insistat că nu este vorba despre discriminare, ci despre posibilitatea oamenilor de a-și organiza evenimente precum o nuntă ori un botez și despre libertatea funcționării restaurantelor la interior cu restricții mai lejere.

”Însă există posibilitatea să putem lua în considerare ca acei clienți care vin în siguranță să poată lua masa chiar în interior. Dacă nu dorești să te vaccinezi nu e nicio problemă, dacă nu dorești să te testezi iarăși nu e nicio problemă, atunci va trebui să te menții în siguranță și să respecți regulile actuale, să stai pe terasă și astfel poți lua și tu masa. Deci nu vorbim de discriminare, vorbim de posibilitatea fiecărui cetățean de a-și putea organiza o nuntă, un botez sau de a putea funcționa la interior cu restricții, dar restricții mai lejere”, a mai spus el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...