SPECIAL

Cum se vor putea organiza nunți și botezuri cu sute de invitați. Soluția unui medic pentru vacanțe: centre de vaccinare la mare și la munte

Adriana Olaru, Ștefan Olteanu 27.05.2021, 13:16
Cum se vor putea organiza nunți și botezuri cu sute de invitați. Soluția unui medic pentru vacanțe: centre de vaccinare la mare și la munte

România se află în plin proces de relaxare în ceea ce privește pandemia de COVID-19. Asta înseamnă că ne apropiem ușor-ușor de normalitate, însă medicii spun că trebuie să fim atenți când mergem în vacanțe sau când participăm la o nuntă sau la un botez. Vara aceasta, spun organizatorii de evenimente, în România s-au împărțit peste 18 milioane de invitații, ceea ce înseamnă că sunt mulți oameni chemați la mai multe nunți sau botezuri reprogramate de anul trecut.

50 de persoane în interior, 70 de persoane în exterior și un număr nelimitat de participanți vaccinați la orice eveniment organizat în interior sau în exterior. Acestea sunt regulile  pentru organizarea nunților și botezurilor. Cei care se gândeau la nunți ca-n povești cu sute de invitați s-au trezit cu planurile date peste cap și, spun organizatorii de evenimente, paguba financiară este destul de mare pentru nunțile sau botezurile planificate cu puține persoane.

Organizatorii de nunți vor testare la intrare

Sunt câteva lucruri discutabile, pentru că organizatorul de evenimente poate fi mirele sau firma care se ocupă de tot. În ceea ce îi privește pe cei vaccinați, lucrurile stau așa: organizatorul, oricare ar fi el, trebuie să adune toate aceste certificate de imunizare pentru a putea face dovada vaccinării celor care participă. Sunt cheltuieli mari la mijloc și în condițiile acestea o nuntă mica ajunge să fie extrem de costisitoare, are cheltuieli fixe pe care abia le pot acoperi mirii, explică Alex Iancu, organizator de evenimente.

Cum se vor putea organiza nunți și botezuri cu sute de invitați. Soluția unui medic pentru vacanțe

În ceea ce privește modul în care ar fi putut fi puse la punct noile reguli, organizatorii de evenimente spun că testarea, printre altele, ar fi rezolvat problema numărului de participanți.

Voiam reguli exact ca la Campionatul European. Cei care participau la o nuntă, spre exemplu, să poată face dovada că au trecut prin boală cu ajutorul unui test de anticorpi, fie să aibă un test PCR negativ , fie să se organizeze testare rapidă la eveniment pe banii noștri, ai organizatorilor. În aceste condiții, cu numărul de participanți limitat, sunt foarte puțini entuziasmați. Sub 15% s-au bucurat când au auzit de evenimente fără restricții de număr în ceea ce-i privește pe vaccinați, a mai spus Alex Iancu, pentru Impact.ro.

De pe 1 iulie, dacă vaccinarea continuă în același ritm, la nunți, botezuri sau alte mese festive vor putea participa în spații deschise cel mult 100 de persoane, dacă incidența este de trei sau mai mica de trei cazuri la mia de locuitori. Din august, numărul ar putea crește la 150 de participanți în aceleași condiții. Pentru cei vaccinați, de pe 1 iunie, nu vor mai fi restricții de număr dacă organizatorul evenimentului poate respecta o distanță corespunzătoare, iar oamenii fac dovada vaccinării cu ambele doze.

Cum se vor putea organiza nunți și botezuri cu sute de invitați. Soluția unui medic pentru vacanțe
Soluția pentru vacanțe liniștite în această vară

Vacanțe cu beneficii pentru vaccinați

Și vacanțele din această vară necesită reguli stricte. Hotelurile și pensiunile funcționează la o capacitate de 70 la sută în acest moment, însă de pe 1 iunie ar putea ajunge la o capacitate de 85 la sută dacă se respectă planul de vaccinare.

Vacanțele nu înseamnă că vom pleca neapărat din țară, avem lucruri de făcut și în România. Trebuie să privim aceste relaxări ca pe o normalitate, vor fi concerte, meciuri de fotbal, diferite situații în care ne vom vedea cu mai mulți oameni. Avem nevoie de o schemă de vaccinare completă, probabil va crește numărul de participanți la nunți, la botezuri. Trebuie să ținem cont de principii. Să fim vaccinați, trebuie să fie și cei de lângă noi, astfel vom fi mai liniștiți. Evident, la interior trebuie să încercăm să păstrăm distanța, pentru că există un risc de infectare. Și de ce să îmi stric vacanța și să risc să fac o formă medie sau gravă și să ajung și poate în spital. Trebuie să avem o abordare echilibrată, dar atentă, explică doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din Capitală.

Medicii propun și alte soluții pentru a crește numărul de români vaccinați.

Pentru a avea o campanie de vaccinare eficientă ar fi potrivit ca în zonele turistice să fie organizate și centre de vaccinare. Aș face centre de vaccinare pe litoral pentru turiști, aș organiza unele și în zonele de munte. Ar fi o oportunitate să ne putem vaccina și când suntem în vacanță. În această vară, cei vaccinați vor putea să călătorească fără probleme, însă cei nevaccinați și care n-au trecut prin boală se expun mult mai mult. Trebuie să ne gândim că trec prin aeroporturi, prin zone aglomerate, vorbim despre hoteluri, restaurante. Dacă oamenii nu sunt vaccinați și nu au trecut prin boală riscă destul de mult. Să ne gândim că orice vacanță poate fi stricată de COVID. Dacă cineva se infectează și este simptomatic este clar că vacanța s-a stricat, spune Radu Țincu, medic specialist ATI Spitalul Floreasca din Capitală.

Cum se vor putea organiza nunți și botezuri cu sute de invitați. Soluția unui medic pentru vacanțe
Centrele de vaccinare pe litoral sau la munte, o soluție propusă de un medic specialist
foto – Inquam

Ce restricții vor fi ridicate din vară

În acest moment sunt permise competițiile sportive organizate doar în spații deschise cu o capacitate de 25% din total. Însă, odată cu un număr crescut de vaccinări, de pe 1 iulie, ar putea fi organizate competiții sportive la jumătate din capacitatea totală dacă incidența este egală sau mai mică de trei cazuri la mia de locuitori. Acum, cinematografele și sălile de spectacole pot funcționa la o capacitate de 50 la sută, dacă incidența este egală sau mai mică de 1,5 la mia de locuitori. De asemenea, pot funcționa la 30 la sută din capacitatea totală dacă incidența este de trei sau mică de trei cazuri la mia de locuitori. În schimb, de la 1 iunie se pot organiza spectacole și pot fi deschise cinematografele la o capacitate de 70 la sută dacă incidența este mai mică sau egală cu trei cazuri la mia de locuitori.

Și piscinele și locurile de joacă închise acum s-ar putea redeschide dacă vaccinarea merge bine. Locurile de joacă își vor deschide porțile, cel mai probabil, de pe 1 iunie, în interior, la o capacitate de 50 la sută. Însă părinții vor fi nevoiți să arate certificatele de vaccinare, dacă vor intra alături de copii.

Acum, în spațiile deschise se pot organiza evenimente cu cel mult 500 de persoane dacă se păstrează distanța de doi metri între fiecare participant, acolo unde incidența este mai mică sau egală cu trei cazuri la mia de locuitori. De pe 1 iunie, se pot organiza astfel de evenimente cu 1.000 de participanți dacă se atinge pragul de cinci milioane de români vaccinați.

Sălile de sport funcționează acum la o capacitate de 50 la sută, iar cei din interior trebuie să păstreze o distanță de șapte metri între ei, fără să poarte mască. Din iulie, acestea ar putea funcționa la capacitate maximă, acolo unde incidența este egală sau mai mică de trei cazuri la mia de locuitori, respectând condițiile de distanțare.

Urmăriți Impact.ro și pe