Cum se vede școala după pandemie: Elevii se simt triști, obosiți și singuri. Doar 1 din 3 este pregătit pentru Evaluarea Națională

Ana Anitoiu 05.04.2022, 15:23
Cum se vede școala după pandemie: Elevii se simt triști, obosiți și singuri. Doar 1 din 3 este pregătit pentru Evaluarea Națională

Elevii din România se simt triști, obosiți și singuri după ce pandemia de coronavirus a afectat sistemul de învățământ. Doar unul din trei copii de clasa a VIII-a susține că este pregătit pentru Evaluarea Națională din acest an, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de organizația Salvați Copiii.

Elevii din România acuză că au programul prea încărcat

Sondajul a mai arătat că din totalul copiiilor din învățământul preuniversitar, 31% au rămas în urmă cu materia, iar aproape 60% fac meditații la cel puțin o disciplină. Cei mai mulți dintre ei se simt copleșiți și extenuați și spun că au nevoie de mai mult ajutor din partea profesorilor de la clasă. Unul din patru copii a spus că a vorbit despre dificultățile emoționale cu profesorii și a fost mulțumit de rezultat.

„Suntem foarte obosiți și cantitatea mare de teme ne stresează și mai mult. Cu online-ul nu înțelegeam mai nimic, iar testele sunt grele și notele din ce în ce mai mici. Am rămas în urmă cu materia și nimic nu mai e ca altă dată. Înainte știam tot și luam numai zece, dar din a VII-a am început să mă pierd pe drum.

Simt că nu mai înțeleg nimic și nici măcar nu mai pot învăța cum trebuie. Îmi pierd concentrarea extrem de repede, iar la ore pic de oboseală. Avem programul supraîncărcat, intrăm de la 8 si avem 7 ore pe zi. Ne întoarcem de la scoală, iar majoritatea dintre noi au meditații aproximativ 2 ore”, a spus un elev.

Cum se vede scoala dupa pandemie: Elevii se simt tristi, obositi si singuri
Elevii se simt tristi, obositi si singuri, dupa ce pandemia de coronavirus a afectat sistemul de invatamant. Foto: pexels.com

Rezultatele chestionarului au arătat că fetele au spus în măsură mai mare că sunt stresate, speriate, furioase, în timp ce băieții s-au declarat în proporție mai mare veseli, liniștiți sau încrezători. Cei din mediul urban au afirmat în măsuri semnificativ mai ridicate că sunt triști, obosiți sau că se simt singuri.

Mai mulți liceeni au declarat că sunt stresați, furioși, triști sau obosiți. Însă, dintre toți respondenții la chestionar, elevii de clasa a VIII-a au înregistrat scoruri mai ridicate la atributele negative – stres, teamă și oboseală.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Elevii din România, despre temele pe care le primesc

De asemenea, rezultatul sondajului realizat de Salvați Copiii România arată că 47% dintre elevii din țară consideră că temele pe care le primesc sunt mai grele în comparație cu cele din anii anteriori. Cei din clasa a VIII-a consideră în proporție de 53% că temele sunt mai dificile.

Pe de altă parte, aproape 40% dintre liceeni consideră că temele au același nivel de dificultate ca în anii precedenți, iar 16% dintre ei cred că nivelul de dificultate a scăzut sau susțin că nu primesc deloc teme.

Conform rezultatelor sondajului, aproximativ 70% dintre elevi alocă între una și trei ore pentru pregătirea temelor în fiecare zi. Cei din clasa a VIII-a și fetele tind să petreacă 3 ore zilnic făcând teme.

Însă, doar o jumătate dintre elevii din țară susțin că au parcurs materia școlară fără probleme, iar 31% au spus că au rămas în urmă. În total, 51% dintre elevii din România consideră că în acest an școlar au avut nevoie de mai mult ajutor din partea profesorilor de la clasă, 13% simt nevoia de ajutor prin intermediul meditațiilor, iar 9% din partea familiei.

Câți dintre elevii de clasa a VIII-a sunt pregătiți pentru Evaluarea Națională

În ceea ce privește Evaluarea Națională 2022, pentru care au început luni simulările, o jumătate dintre elevii de clasa a VIII-a au ales un nivel de mijloc al scalei în ceea ce privește nivelul de pregătire. Aceștia nu au putut lua o decizie între bine și slab pregătit, în timp ce 1 din 3 se consideră pregătiți, iar aproape 2 din 10 se simt nepregătiți.

Aproape 60% dintre elevii care au răspuns la sondaj au afirmat că merg la meditații la cel puțin o materie. Timpul mediu alocat de aceștia meditațiilor săptămânal este de 2,6 ore. Elevii de gimnaziu au o medie de 2,8 ore pe săptămână, iar cei din clasa a VIII-a, de 3,5 ore săptămânal.

Acest sondaj a fost realizat online, în luna februarie. Chestionarul a avut un eșantion neprobabilistic, bazat pe răspunsurile a 1.821 de elevi din învățământul secundar inferior și superior.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...