Cum se va vota la alegerile locale din septembrie. Reguli noi: ce se întâmplă cu buletinul de vot

Raluca Juncu / 11.08.2020, 19:58
Cum se va vota la alegerile locale din septembrie. Reguli noi: ce se întâmplă cu buletinul de vot

În ciuda mai multor discuții care includeau și posibilitatea de a amâna alegerile locale din această toamnă, în contextul pandemiei de COVID-19, scrutinul se va organiza la data la care a fost programat: 27 septembrie. Însă, dat fiind contextul epidemiologic actual, autoritățile au anunțat deja primele măsuri pentru o bună desfășurare a procesului de vot.

Alegerile locale 2020. Condiții speciale pentru vot în contextul pandemiei

A mai rămas o lună și jumătate până la alegerile locale din acest an. Românii își vor alege pe 27 septembrie liderii administrațiilor publice locale, prin vot universal, direct, secret și liber exprimat. Pentru ca alegerile locale din acest an să nu fie umbrite de evenimente nedorite, oficialii de la Ministerul Sănătății și de la Ministerul Afacerilor Interne au stabilit deja toate detaliile.

Scrutinul din acest an se va organiza într-un mod diferit, impus de pandemia de COVID-19. Membrii comisiilor vor fi obligați să poarte măști și mănuși pe toată durata zilei alegerilor, scrie Libertatea. Buletinele de vot și ștampila nu va mai circula din mână în mână, iar românii o vor ridica singuri atunci când se vor duce la cabina de vot.

Ștampila va fi dezinfectată după fiecare utilizare. O altă regulă impusă este cea care prevede ca între membrii comisiei și alegători să fie montate plexiglasuri pentru a nu exista contact direct cu alegătorii.
Materialele de protecție sanitară, precum și igiena și dezinfecția secțiilor de vot din întreaga țară se vor realiza de către Ministerul Sănătății, în timp ce MAI se va ocupa de transportul și distribuția echipamentelor sanitare.

„Trebuie să găsim o soluție, încât să putem să facem aceste alegeri! Accesul alegătorilor poate fi şi el controlat, încât să fie ordonat, să se evite aglomeraţia. E clar că trebuie luate nişte măsuri de protecţie a celor care sunt în secţiile de vot”, a declarat Alexandra Rafila, reprezentantul României la OMS,  potrivit sursei citate.

Sursa foto: Inquam Photos

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI