Cum se va calcula de acum impozitul pe clădiri. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Beatrice Dumitru, Diana Dumitrache 20.12.2022, 21:46
Cum se va calcula de acum impozitul pe clădiri. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

De anul viitor, sistemul actual de impozitare a proprietăților imobiliare se va modifica. Astfel, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care aduce modificări Codului fiscal după ce a fost adoptată de deputați și va exista un nou mod de calcul al impozitelor pe clădiri pe baza grilei notariale.

Se schimbă modul de calcul al impozitului pe clădiri

Legea pentru aprobarea Ordonanței 16 a Guvernului, adoptată de către Parlament la mijlocul lunii noiembrie a fost  contestată ulterior la Curtea Constituțională, care a decis pe 14 decembrie că  suprataxarea contractelor part-time este constituțională.

Astfel, Klaus Iohannis a promulgat legea care aduce modificări Codului fiscal, mai precis prin care se suprataxează contractele part-time și se amână impozitarea locuințelor pe baza grilei notariale de la 1 ianuarie 2025. Camera Deputaților a decis că impozitele pentru locuințe nu vor mai crește până în 2025.

Cum se va calcula de acum impozitul pe clădiri. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Se schimbă modul de calcul al impozitului pe clădiri.

De asemenea, deputații au renunțat la majorarea cu 50% a impozitelor, măsură care fusese introdusă în Senat, după o decizie a coaliției de guvernare și au hotărât să aplice de la 1 ianuarie 2025 noul mod de calcul al impozitului pe clădiri, pe baza grilei notariale, pentru a simplifica actualul sistem de impozitare.

Valoarea clădirii, exprimată în lei, se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă, după caz, și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România”,după cum scrie în ordonanță.

Se păstrează suprataxarea contractelor part-time

Suprataxarea contractelor de muncă part-time va rămâne în continuare aşa cum este prevăzută în ordonanţa Guvernului 16/2022 de modificare a Codului fiscal, mai arată proiectul de lege adoptat miercuri de către deputaţilor.

Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române”, conform legii promulgate de către şeful statutului.

Deputații au clarificat și cota de impozitare pentru dividendele distribuite în anul 2022. Guvernul a decis să majoreze impozitarea dividendelor la 8%, de la 5%, cu aplicare de la începutul anului următor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...