Cum se va aplica directiva privind salariul minim european în România. Explicaţiile oferite de ministrul Muncii

Ana Anitoiu 19.06.2022, 09:47
Cum se va aplica directiva privind salariul minim european în România. Explicaţiile oferite de ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat cum se va aplica directiva privind salariul minim european în România. Aprobarea acestuia va aduce venituri mai mari pentru mai bine de 1,5 milioane de angajaţi din țară.

Ministrul Muncii, despre salariul minim european în România

Marius Budăi a anunțat că miniştrii Muncii din Uniunea Europeană au căzut de acord asupra salariului minim european, în cadrul lucrărilor Consiliului EPSCO. Oficialul a precizat că este nevoie de aplicarea acestei directive în România, astfel încât să se poată lupta împotriva sărăciei în muncă.

„Pe viitor fiecare ţară a Uniunii Europene va trebui să şi transpună această directivă în legislaţia proprie. Bineînţeles că există, aşa cum este şi normal, independenţa pe undeva a fiecarui stat membru de a stabili în jurul acestei directive şi anumite elemente care să facă parte din această metodă de a stabili un salariu minim, printre cele mai importante fiind raportarea la salariul mediu”, a explicat ministrul Muncii, la România TV.

Cum se va aplica directiva privind salariul minim european in Romania
Marius Budai. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ce va însemna adoptarea unui salariu minim european în România

Marius Budăi a mai spus că adoptarea unui salariu minim european în România va însemna că atât cei din mediul privat, cât și salariații vor avea la dispoziție un instrument extrem de clar astfel încât stabilirea salariului minim pe ţară să fie predictibil pentru ambele părţi, să ştie fiecare la ce să se aştepte.

„Sunt beneficii pentru salariaţii din mediul privat românesc. Este o măsură, un instrument care din punctul meu de vedere este extrem de necesar pentru că avem nevoie să luptăm împotriva sărăciei”, a mai spus Marius Budăi.

Salariul minim brut în România a fost majorat, de la 1 ianuarie 2022, la 2.550 de lei. Angajații plătiți cu salariul minim primesc un salariu net de 1.524 de lei, adică aproape 308 euro, iar angajatorii lor plătesc un cost total salarial de 2607 de lei. În Germania, la începutul lunii iunie, salariul brut a crescut la 2.112 euro.

Urmăriți Impact.ro și pe