Cum se scrie o cerere. Model de redactare

Cazacu Alexandru 23.09.2022, 15:47
Cum se scrie o cerere. Model de redactare

Cum se scrie o cerere? Cu siguranță, mulți dintre tinerii care au intrat în câmpul muncii își pun această întrebare. Indiferent că vorbim de o cerere de concediu, de angajare sau de o cerere de mărire de salariu, trebuie să redactăm corect și cu seriozitate un astfel de document. Există multe situații în care suntem nevoiți să scriem o cerere, tocmai de aceea ea trebuie să știm cum să facem acest lucru.

Cum se scrie o cerere

Înainte de a afla cum se scrie o cerere, trebuie să știm ce reprezintă un astfel de document. Mai exact, cererea este un act oficial, prin care se exprimă o solicitare, o rugăminte sau o dorință. După cum spuneam, există mai multe situații în care suntem nevoiți să scriem o cerere, însă de fiecare dată această trebuie redactată corespunzător, corect și cu seriozitate.

Este important să menționăm faptul că, cererea se redactează pe o coală de hârtie cu formatul A4 sau poate fi tehnoredactată. De obicei, în marginea din stânga a paginii se lasă doi centimetri liberi. Introducerea este de fapt o formulă de adresare prin care se indică funcția persoanei căreia îi este adresat documentul (de exemplu, „Domnule Director”) urmată de o virgulă.

Cum se scrie corect o cerere

Este important ca formula de adresare să fie scrisă la circa 5-6 centimetri de marginea de sus a paginii, deoarece în acest loc poate fi scris răspunsul persoanei căreia i-a fost adresată cererea respectivă.

În ceea ce privește conținutul cererii, acesta trebuie să fie cât mai bine centrat pe mijlocul paginii și să cuprindă numele, prenumele, adresa de domiciliu a solicitantului, dar și statutul social sau profesional și instituția unde își desfășoară activitatea.

Formularea motivului cererii trebuie precisă și clară, însă nu foarte lungă. La aproximativ trei centimetri sub ultimul rând al textului, (înspre marginea din dreapta) solicitantul se va semna. Pe de altă parte, data întocmirii documentului va fi trecută în partea opusă semnăturii, adică în partea din stânga a paginii.

În josul cererii se va menționa funcția persoanei căreia îi este adresată solicitarea și instituția pe care aceasta o conduce. Este, de asemenea, foarte important ca cererea să respecte regulile de redactare și specificul stilului administrativ.

Cum se scrie o cerere
Cum se scrie o cerere

Model de cerere

 

Domnule Director,

 

Subsemnatul/subsemnata (numele și prenumele solicitantului), domiciliat/domiciliată în ………, strada ………, nr. ………, bl. ……., ap. ………, județul/sectorul ………, telefon …………, adresa e-mail ………, având funcția de …………, în cadrul departamentului …………., vă rog să-mi aprobați prezenta cerere ………….. .

 

Vă mulțumesc !

Data ……….

Semnătura……….

Ce trebuie să conțină o cerere de angajare

De cele mai multe ori, angajatorii solicită și o cerere de angajare. Așadar, trebuie să fii pregătit și să știi ce trebuie să treci în acest document. În primul paragraf este recomandat să te prezinți și să precizezi motivul pentru care redactezi cererea respectivă. Tot în introducere, trebuie să menționezi și experiența pe care o deții, cursurile importante absolvite și dacă lucrezi sau nu în momentul redactării.

Apoi, trece în revistă și atuurile tale, adică motivul pentru care meriți să fii angajat în cadrul firmei respective. Poți nota și cele mai relevante și importante realizări pe care le-ai avut. Explică pe scurt cum vor aduce un plus companiei abilitățile tale.

De asemenea, este bine ca în cererea de angajare să menționezi câteva moduri prin care ai putea să aduci beneficii angajatorului. Poți intra pe site-ul companiei, unde să afli mai multe despre obiectivele firmei respective. Bineînțeles, nu uita să treci în document numărul de telefon și adresa de e-mail la care poți fi contactat. În final, încheie formal cererea, folosind numele complet sau semnătura ta.

Ei bine, acum că am aflat cum se scrie o cerere, noi vă urăm succes și ne dorim ca articolul să vă fie de folos.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...