Cum se scrie corect: șaorma sau shaorma? Ce spune dicționarul limbii române. Filologii explică evoluția cuvântului

Redacția IMPACT 07.11.2019, 14:43
Cum se scrie corect: șaorma sau shaorma? Ce spune dicționarul limbii române. Filologii explică evoluția cuvântului

Șaorma este, fără îndoială una din mâncărurile preferate ale românilor, chiar și în ciuda faptului că nu este un preparat tradițional românesc. Găsim șaorma pe toate drumurile, la lipie, la farfurie, dar mai puțin în…DEX.
Un lucru este cu siguranță cert: Românii iubesc șaorma. Este una din cele mai ieftine și totodată cele mai la îndemână mâncăruri pe care românii le preferă.

De unde provine șaorma

Șaorma este preferată, în general de către tineri, cu atât mai mult cu cât se găsește la fiecare colț de stradă. Numele „șaormei” nici măcar nu apare în DEX, iar fiecare o scrie cum crede de cuviință. Indiferent de situația economică locală și de venituri, șaorma va rămâne mult timp una din opțiunile preferate ale noastre în ceea ce privește alegerea unui meniu. Dar ce ne transmis lingviștii despre etimologia acestui termen?

Termenul „Shawarma” își are originea în limba arabă și asta pentru că este o mâncare tradițional arăbească din zona Levantului. Puţine fast-fooduri mai folosesc denumirea orginală din limba arabă Shawarma. În Occident, aceasta este forma folosită. În România, până și specialiștii au păreri diferite, transmite Digi24.

Ce spun lingviștii

„Drumul cuvântului spre limba română din arabă a fost ceva mai lung. Probabil că nu a intrat prin turcă ci prin engleză. Eu aş opta pentru forma şaorma scrisă cu literele ştiute, fără niciun Sh”, a spus Gabriela Haja, specialist în cadrul Institutului de Filologie Română.

Puţine fast-fooduri din România mai folosesc denumirea orginală din limba arabă Shawarma, cu atât mai mult cu cât pentru acest termen nu s-a stabilit clar modalitatea de scriere corectă în limba română.

Termenul „Shawarma” își are originea în limba arabă ,Foto: sehrazat.ro

„Noi am preluat acest cuvant prin canalul englezesc, unde se scrie cu sh. Ne-am gândit că este mai bine să-l scriem așa cum poate fi recunoscut în toate limbile de circulație internațională, decât să-l românizăm noi. Mai bine să așteptăm ca românizarea aceasta să vină pe cale naturală. Dacă românii vor începe să scrie cu ș și în următorii ani se va scrie așa atunci academia va fi obligată să accepte uzul consacrat”, a precizat Monica Busuioc, cercetător la Academia Română.

În căutarea clarificării, un restaurant din Moldova a început de o săptămână un sondaj online la care au participat peste 2500 de amatori care vor să afle cum se scrie corect cuvântul șaorma. Concluziile vor fi trimise Academiei Române și tot ei vor adopta decizia finală cu privire la scrierea corectă a termenului.
Șaorma este sortimentul culinar care a fost cel mai căutat cuvânt în București în anul 2016, în timpul nopții, potrvit unei platforme de comenzi pentru mâncare.

 

Urmăriți Impact.ro și pe