Cum se scrie corect ”covid” și ce gen este. Concluzia pe care au tras-o francezii

Ana Anitoiu 10.05.2021, 18:05
Cum se scrie corect ”covid” și ce gen este. Concluzia pe care au tras-o francezii

Cum se scrie corect ”covid” și ce gen este. Lingviștii din Franța care lucrează la cele două mari dicționare din această țară au stabilit regulile de folosire pentru acest cuvânt ce a devenit extrem de popular, la peste un an de la izbucnirea pandemiei de coronavirus.

Cum se scrie corect cuvântul ”covid”

Potrivit ediției din 2022 a Le Robert, unul dintre cele două mari dicţionare din Franţa, termenul „covid” se scrie cu litere mici. Acesta se folosește ca termen generic, ca într-o expresie precum ”suspect de covid”. Însă, dacă se face referire la boala provocată de coronavirus, atunci se scrie ”Covid-19”, cu o majusculă.

Pe de altă parte, celălalt mare dicționar din Franța, Larousse, acceptă ca grafie variantele „COVID-19 sau Covid-19”. Termenul reprezintă un acronim ce provine din limba engleză. Acesta a fost dat de Comitetul Internaţional pentru Taxonomia Virusurilor (ICTV) şi a fost adoptat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în februarie 2020. Semnificația este de boală provocată de coronavirus.

Cum se scrie corect covid. Ce gen este
O persoana vaccinata anti-Covid-19 de un cadru medical

Ce gen are cuvântul ”covid”

Și cu în ceea ce privește genul cuvântului ”covid” au apărut dezbateri în Franța. Pentru Le Robert, termenul este „masculin sau feminin”, de cele mai multe ori masculin. Însă, pentru Larousse, acesta este „feminin sau masculin” – mai corect feminin, dar masculin pentru mulți vorbitori.

În prezentarea ediției dicţionarului pentru anul 2022, Le Robert arată că legea este făcută de utilizarea cuvântului ”covid”. „Dacă femininul este adoptat în Canada francofonă, masculinul este pentru moment majoritar în Franţa”, au precizat lingviștii. În timp ce prima dintre cele două țări a raportat 1.286.666 de îmbolnăviri și 24.626 de decese, de la începutul pandemiei de coronavirus, cea de-a doua a raportat 5.777.087 de cazuri și 106.392 de decese, conform worldometers.info.

Restricții ridicate exclusiv pentru cei vaccinați împotriva coronavirusului

Între timp, o țară din Europa a luat o decizie controversată. Autoritățile au decis să ridice restricțiile anti-Covid-19, începând de duminică, 9 mai, exclusiv pentru persoanele vaccinate împotriva coronavirusului. Astfel, cei considerați complet imunizați au primit o serie de beneficii.

De exemplu, persoanele vaccinate cu ambele doze ale vaccinului anti-Covid-19 sau cele care au depășit boala vor avea permisiunea de a merge la întâlniri în privat, fără restricții, cu oameni din aceleași două categorii. În plus, chiar dacă vor lua contact cu persoane neimunizate, acestea nu vor mai avea obligația să respecte distanțarea socială.

Mai mult, cei considerați imunizați anti-Covid-19 nu vor mai fi nevoiți să intre în carantină la revenirea în Germania. Totuși, există o excepție de la această nouă regulă, pentru cei care revin dintr-o țară sau o regiune în care o anumită tulpină a virusului a determinat o creștere îngrijorătoare a numărului de infectări. Vezi AICI de ce restricții scapă cei vaccinați în Germania!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...