Cum se scot petele de cafea de pe haine. Metodele cu care nu poți să dai greș

Ioana Bucur 03.01.2022, 12:30
Cum se scot petele de cafea de pe haine. Metodele cu care nu poți să dai greș

Oare câte cămăși sau bluze albe au fost stricate din pricina unui moment de neatenție în primele ore ale dimineții? Licoarea neagră cu care mulți își încep ziua se poate transforma în inamicul gospodinelor, însă soluția este mai simplă decât ai crede. Află cum se scot petele de cafea de pe haine. Acestea sunt metodele cu care nu poți să dai greș, tot ce trebuie să faci este să respecți câteva reguli de aur ale celor mai iscusite gospodine.

Cele mai bune sfaturi în caz de „accident”. Cum se scot petele de cafea, în funcție de material

Când vine vorba de scos pete, știm prea bine că mașina de spălat, oricât de performantă ar fi, nu face față singură, fără mai mult sau mai puțin ajutor din partea noastră. În topul celor mai dificile urme lăsate pe țesături sunt, cu siguranță, cele de cafea. De cele mai multe ori, efortul este prea mare, iar rezultatele prea slabe, așa că multe haine ajung fie la gunoi, fie transformate în cârpe de folosit când facem curățenie în casă.

Doar că lucrurile nu trebuie să stea chiar așa. Există câteva metode eficiente și care nu vor deteriora țesăturile. Trebuie doar să știi la ce să fii atent și să ții cont de câteva reguli.

Ca să alegi metoda potrivită prin care se scot petele de cafea de pe haine, trebuie, în primul rând, să fii atent la materialul din care este făcut articolul vestimentar ce a căzut victimă „accidentului”.

În cazul materialelor sintetice, primul pas este eliminarea surplusului de cafea, iar pentru asta se folosește o cârpă uscată și moale, cu putere mare de absorbție. Se prepară apoi o soluție dintr-un litru de apă călduță în care se pune o jumătate de lingură de detergent de vase și o lingură de oțet alb. Se înmoaie pata în amestecul obținut și se lasă să acționeze în jur de 15 minute. Se clătește sub jetul de apă caldă. În cazul în care încă mai există urme, se șterge zona și cu un burete îmbibat în alcool. La final, se pune haina în mașina de spălat rufe și se spală la un program normal.

Cum se scot petele de cafea de pe haine

Există soluții și în cazul bumbacului. Primul pas este același, îndepărtarea surplusului de lichid. Odată rezolvat, se aplică peste zona afectată un produs special pentru îndepărtarea petelor, cumpărat din orice magazin, și se bagă haina la mașina de spălat, la ciclu normal.

Trucuri pentru îndepărtarea urmelor dificile

Un aliat nebănuit pentru cei care au nevoie să scoată repede o pată de cafea de pe haine este apa rece. Tamponează ușor zona cu o cârpă moale sau o lavetă îmbibată în apă rece. Atenție, materialul nu trebuie frecat prea tare și nu se recomandaă nici mișcările circulare (nu vor face altceva decât să întindă pata pe o suprafață mai mare).

În cazul urmelor mai dificil de scos, se poate încerca aceeași mișcare de tamponare, dar cu o cârpă sau lavetă îmbibată într-o soluție formată dintr-o parte oțet alb și trei părți apă. Așteaptă un minut, apoi curăță zona cu o lavetă îmbibată în apă caldă.

Urmăriți Impact.ro și pe