Cum se schimbă regulile pentru persoanele care vin în România. Premierul Orban a menționat care sunt noile măsuri

Stan Filon 01.10.2020, 10:28
Cum se schimbă regulile pentru persoanele care vin în România. Premierul Orban a menționat care sunt noile măsuri

Premierul Ludovic Orban a cerut carantinarea localităților unde infecțiile de coronavirus s-au înmulțit în ultima perioadă, dar a anunțat și în ce condiții se pot întoarce românii în țară! Șeful Guvernului a avut o videoconferinţă cu prefecţii şi cu Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă pe subiectul intensificării acţiunilor în lupta contra răspândirii infecţiei cu coronavirus.

Premierul Ludovic Orban cere carantinarea localităților unde numărul cazurilor de coronavirus a crescut

Șeful Executivului a anunțat miercuri că cei care intră în țară vor intra în carantină dacă vin din state afectate de epidemia de coronavirus. Cu toate acestea, românii care vin de peste hotare pot scăpa de carantină în a 5-a zi, dacă fac un test de coronavirus, iar acesta iese negativ.

Premierul Ludovic Orban a adus vești triste pentru români! Acesta a declarat că trebuie introduse restricţii acolo unde situaţia o impune.

„Este evidentă o tendinţă de creştere a numărului de cazuri, din acest motiv, am solicitat Comitetelor Judeţene pt Situaţii de Urgenţă o implicare mult mai serioasă în implementarea măsurilor legale adoptate de autorităţi, o intensificare a acţiunilor de control şi o intensificare a comunicarii cu cetăţenii pentru respectarea măsurilor de protecţie a sănătăţii”.

„Le-am solicitat să urmărească mai multe linii de acţiune. În primul rând, în şcoli să fie respectate toate măsurile de protecţie sanitară, de la dezinfecţie, portul măştii, respectarea distanţei. Tot în şcoli şi în universităţi, odată cu începerea anului universitar, deciziile care se iau la nivelul Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă să ţină cont cu stricteţe de reglementările legale”.

Premierul Ludovic Orban cere carantinarea localitatilor unde numarul cazurilor de coronavirus a crescut
Premierul Ludovic Orban cere carantinarea localitatilor unde numarul cazurilor de coronavirus a crescut

Orban dă vina pe nunți și botezuri

Premierul Ludovic Orban susține că cele mai multe infectări au venit după evenimente organizate în țară, cum ar fi nunți, botezuri, unde nu s-a mai ținut cont de distanțarea socială.

„Din analizele efectuate de INSP şi de specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Departamentului pt Situaţii de Urgenţă, se vede clar că riscul cel mai mare de infectare a fost în cadrul evenimentelor, nunţi, botezuri şi alte tipuri de evenimente, în care nu s-au respectat măsurile de protecţie, numărul maxim de persoane şi alte reguli”.

„Al doilea factor de risc l-a constituit transportul public, atât cel urban cât, mai ales, intrajudeţean, interjudeţean şi transportul spre platforme industriale, de acasă la locul de muncă şi de la locul de muncă spre casă. Am solicitat intensificarea controalelor privitoare la respectarea regulilor, de asemenea, luarea de decizii foarte clare”.

„Mulţi dintre primari s-au temut să ia decizii”

Orban anunţă introducerea de restricţii şi impunerea carantinei acolo unde numărul cazurilor este foarte mare.

„Acolo unde legislaţia impune, trebuie introduse decizii de restricţii pentru a putea preveni răspândirea virusului. Am solicitat Comitetelor Judeţene pt Situaţii de Urgenţă să ia decizii de carantinare de localităţi şi de zone. Mulţi dintre primari s-au temut să ia decizii şi să se implice activ în impunerea măsurilor de protecţie sanitară. În momentul de faţă, primarii sunt aleşi pe 4 ani, au deplină autoritate şi avem nevoie de colaborarea lor în reducerea numărului de infectări”, a mai precizat prim-ministrul.

Potrivit datelor oficiale, cele mai multe cazuri de coronavirus la mia de locuitori au fost înregistrate în județul Brașov, 11,04 cazuri la mia de locuitori, Suceava, cu 10,34 și București, cu 9,27.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...