Cum se schimbă legea din ianuarie 2020. Polițiștii, mai puternici în fața cetățenilor. Ce măsuri legale vor putea lua 

Diana Radu 30.10.2019, 14:36
Cum se schimbă legea din ianuarie 2020. Polițiștii, mai puternici în fața cetățenilor. Ce măsuri legale vor putea lua 

Legea care-i va face pe polițiști mai puternici în fața cetățenilor intră în vigoare de la sfârșitul lunii ianuarie. Iar reprezentanții poliției române au postat un mesaj pe Facebook prin care le transmite cetățenilor că odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, polițiștii vor acționa în conformitate cu modificărilor legislative din domeniul ordinii și siguranței publice adoptate. Ce drepturi le dă această lege polițiștilor?

Pe data de 28 octombrie a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Legea nr. 192 din 2019, care prevede modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.

Legea modifică și completează Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române, informează Poliția Română.

Modificările enunțate mai sus vor intra în vigoare după 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică la sfârșitul lunii ianuarie.

Ce măsuri legale vor putea lua polițiștii de la sfârșitul lunii ianuarie potrivit modificărilor aduse legii care pevede ordinea și siguranța publică

Legea care le da politistilor noi drepturi
Legea care le da politistilor noi drepturi

Potrivit noilor modificări, polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control.

Prin poziție inofensivă se înțelege:
a) ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;
b) depărtarea picioarelor;
c) adoptarea poziției șezut;
d) adoptarea poziției culcat;
e) altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană”, informează Poliția Română printr-o postare pe Facebook.

Ce nu au voie să facă polițiștii, potrivit noilor reglemenări

Însă, polițiștii nu au voie s abuzeze de solicitarea adoptării poziției inofensive, mai ales în situațiile în care nu este cazul. În plus, polițiștii nu au voie să solicite femeilor însărcinate, persoanelor cu dizabilități, copiilor sau femeilor, să adopte poziția de șezut sau culcat.

”Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției. Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor”, potrivit Legii nr. 61/1991.

Urmăriți Impact.ro și pe