Cum se pune corect varza la murat. Trucul ca să-ți iasă perfect

Ana Anitoiu 24.09.2020, 10:23
Cum se pune corect varza la murat. Trucul ca să-ți iasă perfect

Toți amatorii de acrituri trebuie să știe cum se pune corect varza la murat. Un truc face ca aceasta să iasă perfect și să ofere un plus de savoare meselor din sezonul rece.

Cum se pune corect varza la murat. Ingrediente, pentru un butoi sau bidon de 30 de litri

  • 15 kg de varză albă
  • Aproximativ 15 litri de apă
  • 30 de grame de sare grunjoasă, neoidată, la fiecare litru de apă
  • 1-2 bucăți de sfeclă roșie (aproximativ două kilograme)
  • O crenguță de busuioc
  • 2-3 tulpini de mărar

Trucul pentru ca rețeta să iasă perfect este alegerea verzelor. Acestea trebuie să fie verze de toamnă, cu frunzele mai fine, mai subțiri. În acest fel, sarmalele cu varză murată vor ieși extrem de delicioase.

În plus, frunzele trebuie să fie ferme și impecabile. Cele atacate de boli sau insecte nu trebuie să fie folosite pentru murat.

Totodată, este importantă, la alegerea verzelor pentru murat, și dimensiunea căpățânilor acestora. Trebuie să aibă cel puțin 15 centimetri în diametru și cel mult 20 de centimetri. Fiecare varză trebuie să încapă prin gura bidonului.

Cum se pune corect varza la murat. Trucul ca să-ți iasă perfect

Cum se pune corect varza la murat. Pregătirea ingredientelor

Primul pas, extrem de important, este dezinfectarea bidonului sau butoiului. Pentru curățarea lui, se poate folosi o soluție de apă fierbinte și bicarbonat de sodiu.

Se pregătește o soluție cu o lingură cu vârf de bicarbonat de sodiu, la un litru de apă. Se umple butoiul. Se lasă 2-3 ore, după care se clătește cu apă caldă. Apoi, se clătește și cu apă rece.

Urmează pregătirea verzelor. Se îndepărtează primele două straturi de frunze. Se poate îndepărta și cotorul.

Apoi, vine rândul sfeclei. Se curăță de coajă și se taie în două sau în patru. Tulpinile de mărar se rup în capete de câte 10 sau 15 centimetri lungime.

După aceea, se pregătește saramura. Se folosesc 30 de grame de sare la un litru de apă rece. Nu mai mult, nu mai puțin! Altfel, varza se va strica sau nu se va mai mura.

Un alt truc este să se păstreze două sau trei verze mici, pentru a fi adăugate după câteva zile. Motivul? Scade dimensiunea verzelor din butoi, așa că se mai face loc și de altele.

Cum se pune corect varza la murat. Mod de „asamblare”

După ce butoiul este curat, iar toate ingredientele sunt pregătite, se începe „asamblarea”. Pe fundul butoiului se pun busuiocul și două – trei bucăți de sfeclă roșie. Apoi, se pune varza în butoi. Căpățânile cele mai mari trebuie să fie puse primele, la fundul butoiului. Verzele se pun neaparat cu cotorul în sus!

Trebuie să se încerce evitarea golurilor în butoi. Printre verze, se strecoară bucățile de sfeclă rămase, precum și bețele de mărar. Apoi, peste varza din butoi se pune o greutate.

După aceea, se umple butoiul cu saramură. La acest pas este nevoie de răbdare. Este bine ca saramura să fie pregătită și turnată în butoi, treptat, măsurată cu grijă.

Apoi, se pune capacul la bidon și se înfiletează bine. Se lasă așa, timp de 48 de ore. Ulterior, cu un furtun, se scoate cam jumătate din saramură. Apoi, se toarnă înapoi. Se repetă procesul la fiecare două zile, timp de două săptămâni.

Varza murată corect este gata în aproximativ cinci săptămâni. Poate fi consumată lângă mâncăruri din sezonul rece sau chiar ca ingredient în mâncare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...