Gogoșarii marinați cu ceapă este unul dintre cele mai apreciate preparate în această perioadă. Toamna, gospodinele își pun la bătaie cele mai ascunse talente și fac cele mai interesante rețete de murături. Fie că vorbim de gogoșari, castraveți, gogonele sau conopidă, toate sunt extrem de apreciate și consummate în mai multe zone din țară. Iată cum se pun la borcan gogoșarii marinați cu ceapă.
o legătură de frunze de țelină
1-2 linguri sare, după gust
Două rădăcini de hrean
Două kg ceapa
5 kg gogoșari copți, cărnoși
400 ml ulei
300 g zahăr
800 ml oțet
800 g bulion de roșii făcut în casa sau 2 litri de suc de rosii gros
boabe piper, seminte de mustar, frunze de dafin
Pentru început, zahărul, oțetul, uleiul, piperul boabe, sarea și frunzele de dafin se fierb în sosul de bulion, apoi cu acesta se opăresc gogoșarii tăiați sferturi.
Aceștia nu se opăresc foarte mult. Maxim trei minute, până ce își vor schimba culoarea. Adăugați ceapa tăiată în oțetul rămas, apoi puneți bulionul sau sucul de roșii și lăsați să dea în clocot. După 15 minute opriți focul, adăugați gogoșarul, amestecați totul și puneți compoziția direct fierbinte în borcane.
În borcan așezați hrean, frunze de țelină și rondele de morcov. Se inchid bine borcanele, se pun cu gura-n jos si se acopera cu pături 2-3 zile. Gogosarii marinati sunt perfecți alături de orice mancare de post sau cu orice carne.
Pentru a prepara cele mai bune murături, trebuie să țineți cont de câteva aspect extrem de importante, atunci când vă apucați de treabă. Alegeți cu grijă legumele, înainte de a pune la murat. Iată mai jos, câteva sfaturi utile pentru rețete de murături reușite.
– Alegeți legume sănătoase. Acestea nu trebuie să aibă defecte vizibile (pete, zone moi sau mucegaite). Chiar daca acestea se vând la un pret tentant, mai bine le evitati. Nu fac decât să vă strice rețeta.
– O saramura mai diluata la muraturi sau un timp mai scurt de fierbere al zacustii pot compromite intreaga sarja. Respectati indicațiileșsi gramajele din retete!
– La muraturi se foloseste sare grunjoasa neiodată. Ea poate fi cumparata in general in piete si se vinde la saculet de 5 kg. Nu folosiți niciodată sare de bucătărie, nu ajută și e posibil să nu săreze compoziția așa cum trebuie.
– hreanul confera fermitate castravetilor si gogosarilor, adica ii pastreaza crocanti. De aceea nu se pune hrean la varza murata din care dorim sa facem sarmale.
– Hreanul, cimbrul, boabele de piper, frunzele de dafin, betele de marar uscat nu sunt doar simple „arome si condimente”.
– Este foarte important să îmbuteliați conservele in borcane mai multe si mai mici (dupa caz) si sa le deschideti treptat, pe masura ce le consumați. Acestea se pot inmuia în timp, dacă borcanul a fost desfăcut.
-Spațiul de de depozitare trebuie să fie o camara ventilata si racoroasa, o pivnita uscata etc. Din pacate multe apartamente noi nu au camari ca pe vremuri ci doar niste debarale in care temperatura este mult prea ridicata.