Cum se pun, de fapt, vinetele la borcan. Doar câțiva oameni știu această rețetă

Emanuela Pană 19.06.2021, 08:58

În fiecare an, gospodinele pregătesc conserve pentru iarnă, când fructele și legumele proaspete nu mai sunt chiar la discreție, iar prețurile sunt mult mai mari. Prin urmare, cămara celor cărora le place să petreacă timp în bucătărie este plină de borcane cu zarzavaturi, murături, gem, dulceață, comport, etc. Toate se fac după rețete simple, așa cum este și cea pe care v-o propunem astăzi. Tu știi cum se pun, de fapt, vinetele la borcan?

Cum se pun, de fapt, vinetele la borcan

Vinetele la borcan reprezintă cea mai bună soluți pentru a te bucura de gustul acestor legume în sezonul rece atunci când spațiul din congelator nu este suficient. În cazul în care locuiești la bloc și spațiul nu este extraordinar de mare, atunci știi deja că depozitarea trebuie făcută astfel încât să poți avea cât mai multe fructe și legume peste iarnă.

Vinetele păstrate la borcan se fac ușor, iar modalitatea de conservare este banală. În plus, ele îți vor servi ulterior în prepararea celor mai delicioase salate, pentru zilele acelea friguroase cu ploaie sau ninsoare, când nu îndrăznești să ieși din casă la cumpărături. Borcanele cu vinete trebuie păstrate în cel mai răcoros loc din cămară, în beci ori în pivniță.

Știm bine că românii sunt oameni gospodari și au grijă să își umple cămările și congelatoarele cu conserve care mai de care, fapt pentru care ne-am gândit să lăsăm aici o rețetă inedită de vinete la borcan, pe care nu o știu multe persoane. Este extrem de simplă, nu necesită multe ingrediente și nici un efort prea mare.

Ingrediente:

  • vinete coapte;
  • ulei;
  • sare.

După cum puteți observa, rețeta de vinete coapte la borcan nu necesită cantități fixe, astfel că puteți pune câte vinete reușiți să pregătiți, ținând cont de spațiul de depozitare din cămară.

Citește și: Salata de boeuf pentru Paște. Greșeala gospodinelor, ingredientul care n-are ce căuta în ea

Puține persoane cunosc această rețetă

Modul de preparare a vinetelor coapte la borcan este cât se poate de simplu și de ușor. Vinetele coapte se lasă la scurs, în sită, până a doua zi, pentru a ieși toată zeama din ele. Cu ajutorul unui satar de lemn se toacă vinetele și apoi se amestecă împreună cu sarea și uleiul.

Vinete coapte la borcan pentru iarnă
Vinete coapte la borcan pentru iarnă

Ca și reper, la 1 kilogram de vinete coapte se adaugă o linguriță rasă se sare și 3-4 linguri de ulei. Se amestecă totul bine, după care pune compoziția în borcanele sterilizate înainte. Borcanele se umplu puțin peste 3/4 și se adaugă deasupra cca. 1 cm ulei de floarea soarelui.

Borcanul nu trebuie să fie plin pănă sus. Indicat ar fi să mai rămână 1 cm în borcan cu tot cu ulei. În cazul în care te întrebi cum poți steriliza borcanele goale și capacele, ei bine, nimic mai simplu. Pune-le în tava de la cuptor și lasă-le 10 minute la 170 de grade – este suficient ca să dispară toți microbii.

Cum alegi cele mai bune vinete de pe piață?

Se spune că cele mai bune vinete pentru iarnă sunt cele care se găsesc pe piață la sfârșitul lunii iulie, începutul lui august, inainte de Sfânta Maria. În ceea ce privește aspectul, cele mai bune vinete sunt cele de culoare negru închis, lucioase, elastice, cu codița proaspătă, abia culese.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...