Cum se pun castraveții la murat în oțet. Rețeta ca să iasă delicioși

Stan Filon 03.10.2020, 10:29
Cum se pun castraveții la murat în oțet. Rețeta ca să iasă delicioși

Castraveții murați sunt o adevărată încântare pentru papilele gustative. Aceștia sunt minunați, mai ales iarna, când tindem să mâncăm mai nesănătos, în preajma Crăciunului. Castraveții murați fac casă bună cu pomana porcului, dacă ne permitem să cumpărăm unul și anul acesta.

Vezi și tu cum se pun castraveții la murat în oțet

Vă prezentăm o rețetă foarte simplă de castraveți în oțet, dar delicioasă, chiar și lângă o fasole cu afumătură sau fără. Trebuie însă să urmăm cu atenția mai mulți pași, pentru ca murăturile noastre să se mențină bine peste iarnă și să nu avem surprize neplăcute.

Ingrediente:

  • 5 kilograme catraveţi
  • usturoi– în total aveţi nevoie de aproximativ 3 căpăţâni. Puneţi cam câte 2-3 căţei la borcan.
  • opţional puteţi pune şi cte 1-2 bucăţi de ceapă tăiată în sferturi.
  • 5 rădăcini de hrean
  • 1 litru de oţet
  • 3 litri de apă
  • 3 linguri de sare
  • 6 linguri de zahăr
  • 10 frunze de dafin
  • 2 linguri de piper negru boabe
  • 11 linguriţe de muştar boabe
  • 3 fire de mrar uscat
Vezi si tu cum se pun castravetii la murat in otet
Vezi si tu cum se pun castravetii la murat in otet

Mod de preparare

“Castraveţii şi borcanele se spală foarte bine în mai multe rânduri de apă. În fiecare borcan se pun câteva fire de mărar uscat, apoi aranjaţi cât mai eficient castraveţii, puneţi usturoiul, scuturaţi bine să se aşeze. În cazul în care aveţi castraveţi diferiţi ca mărime, cei mai mari se pun pe fundul borcanului, iar cei mai mici la urmă pentru a completa goluri cât mai eficient. După ce aţi completat borcanele cu castraveţi, puneţi hreanul – fiecare rădăcină o curăţaţi şi tăiaţi în 4 – 5 bucăţi pe lung.

La fiecare borcan puneţi câte 2 bucăţi de hrean din cele pregătite. Puneţi deasupra câteva fire de mărar uscat şi câte 1 linguriţă de boabe de muştar. Pregătiţi saramura din oţet, apă, sare, zahăr, frunze de dafin şi piperul negru boabe şi o puneţi la fiert într-o oală mai mare. Când începe să fiarbă, o lăsaţi să dea câteva clocote şi o turnaţi în borcane şi le închideţi cu capace.

Borcanele le puneţi la dustulit, într-o cratiţă mare cu apă în care aţi aşezat pe fund ziare vechi sau cârpe ca să nu crape borcanele. Din momentul în care începe să fiarbă apa din cratiţă mai lăsaţi borcanele încă 15 minute, până ce castraveţii îşi schimbă culoarea, din verde deschis în verde maroniu. Fiecare borcan îl scoateţi din apă şi verificaţi să fie capsat bine. Le întoarceţi cu fundul în sus pe un prosop şi lăsaţi să se răcească”, a explicat Iuliana Popa pentru Adevărul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...