Cum se pronunță „Omicron”, de fapt. Cuvântul ar putea să te pună în dificultate

Cum se pronunță „Omicron”, de fapt. Cuvântul ar putea să te pună în dificultate

Experții lingviști au identificat patru pronunții diferite ale „Omicron”, litera din alfabetul grecesc desemnată în prezent unei noi tulpini SARS-CoV-2 care se răspândește în întreaga lume. Oamenii de specialitate au spus că nu există o pronunție corectă, dar că cea mai comună (și populară) opțiune începe cu un sunet dur. Află mai jos pronunțiile complete, inclusiv opțiunea folosită de majoritatea oamenilor de știință.

Cuvântul „Omicron” ar putea să te pună în dificultate

Cea mai nouă tulpină de coronavirus, cunoscută sub numele de Omicron de oficialii din domeniul sănătății din întreaga lume, se dovedește a fi dificilă în mai multe moduri. Pe lângă gradul de răspândire virală în rândul persoanelor nevaccinate și lipsa de informații confirmate cu privire la modul în care această versiune va avea impact asupra noastră, se pare că oamenii ar putea avea dificultăți în a discuta despre Omicron între ei.

Denumirea noii tulpini, inclusă într-un top al cuvintelor dificile

Un nou raport al companiei de subtitrări din SUA indică faptul că „Omicron” a ocupat primul loc pe o listă de cuvinte care s-au dovedit a fi cel mai dificil de pronunțat pentru prezentatorii de știri și personalitățile de televiziune în acest an, potrivit CBS News.

După cum probabil ai ghicit, oficialii de la Organizația Mondială a Sănătății au început să numească diferite tulpini ale virusului SARS-CoV-2 (care duce la un diagnostic de COVID-19 ) după literele alfabetului grecesc la începutul acestui an, precum Lambda și Delta, câștigând notorietate în 2021 datorită acoperirii majore de știri. Omicron este doar una dintre cele cinci tulpini speciale care sunt, în prezent, desemnate ca îngrijorătoare de către experții din domeniul sănătății.

Trei cazuri noi suspecte de infectare cu Omicron, in curs de secventiere la „Matei Bals” din Bucuresti

Cum rostești, de fapt, Omicron?

Aspectul dificil despre Omicron în conversație este că nu există o singură pronunție folosită la nivel internațional, de către oamenii de știință. De fapt, lingviștii chestionați de New York Times indică faptul că nu există o „singură, unanim acceptată pronunție în limba engleză”.

Există patru pronunții diferite, atunci când vorbim despre varianta Omicron:

OH-muh-kraan: pronunția așa cum este dictată de dicționarul Merriam-Webster.

AH-muh-kraan: cum este cel mai frecvent enunțat de americani, potrivit lui Merriam Webster.

oh-MY-kron: una dintre pronunțiile principale enumerate de The New Oxford English Dictionary, dar cele din națiunile europene sună ca „o-MIKE-ron”, conform aceluiași raport.

OH-mee-kraan: O pronunție mai puțin obișnuită, dar uneori folosită, așa cum a demonstrat premierul britanic Boris Johnson în clipul de mai jos.

OMS a deslușit misterul

Deci, ce variantă ar trebui să folosim? După cum a subliniat Wall Street Journal, oamenii de știință din SUA au citat un oficial OMS care a pronunțat „OH-muh-kraan”, subliniind sunetul dur oh. Cu toate acestea, Merriam Webster arată că este perfect comun și acceptabil să spui Omicron folosind un sunet dur ah la început.

Peter Sokolowski, un editor general pentru Merriam Webster, a declarat pentru Times că, din moment ce „omicron” a trebuit să fie transliterat (sau tradus într-un alt stil de alfabet complet), nu există o pronunție greșită a cuvântului.

De ce au fost omise „Nu” și „Xi”

Este posibil să existe mai multă confuzie în viitor, deoarece alte variante devin mai virulente în timpul sezonului rece. Oficialii OMS au indicat deja că încearcă să simplifice lucrurile: în noiembrie, un reprezentant a declarat, pentru CNN, că au omis numele alfabetului „Nu” și „Xi”, deoarece acesta din urmă este un nume de familie comun. Astfel, încearcă să evite „să provoace orice ofensă oricăror grupuri culturale, sociale, naționale, regionale, profesionale sau etnice” în viitor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...