Cum se prepară corect ouăle. Greşelile pe care mai toată lumea le face, fără să aibă habar

Iancu Andreea, Andrei Dumitrescu 01.01.2022, 11:30
Cum se prepară corect ouăle. Greşelile pe care mai toată lumea le face, fără să aibă habar

Ouăle reprezintă prima opțiune a multora dintre noi atunci când suntem în pană de idei în privința meniului. Chiar dacă ne-am obișnuit deja cu pregătirea ouălor fierte, a omletei sau a ouălor poșate, puțini știu cum se prepară corect ouăle. Sunt multe greșeli pe care majoritatea le face fără să știe cum trebuie pregătite. Află câteva dintre cele mai simple trucuri pentru prepararea ouălor.

Sfaturi din bucătărie. Cum se prepară ouăle în mod corect

Oul reprezintă un ingredient versatil, considerat o vedetă în bucătărie datorită faptului că este hrănitor și poate fi gătit în mai multe moduri. Acest aliment conține numeroase substanțe nutritive și nu ar trebui să lipsească din alimentația nimănui, dacă nu există intoleranțe.

Deși este un ingredient de bază în pregătirea micului dejun, puțini știu cum se prepară, de fapt, ouăle, în mod corect. Fie că este prăjit, fiert sau adăugat alături de alte alimente, oul trebuie preparat corespunzător. Iată câteva sfaturi utile pentru ca ouăle să fie pregătite perfect data viitoare când gătești.

Cum se prepară corect ouăle
Cum pregătești corect ouăle

Trucuri utile pentru a găti corespunzător ouăle în mai multe moduri

Una dintre cele mai simple rețete care implică ouă este aceea de jumări. Aceasta este pregătită adesea în momentele când ai nevoie de o mâncare preparată rapid și simplu. Totuși, chiar și lucrurile simple pot deveni complicate. Dacă nu folosești o tigaie corespunzătoare, nu vei obține rezultatul dorit. Așadar, nu folosi niciodată o tigaie de fontă pentru că vei lipi ouăle, în schimb alege una antiaderentă, precum cea din ceramică.

O altă greșeală este să gătești ouăle jumări la o temperatură prea mare. În schimb, alege să le prepari preîncălzind tigaia și apoi setând o temperatură medie. Astfel, vei putea controla viteza cu care se gătesc ouăle și nu vei risca să se ardă. De asemenea, o greșeală des întâlnită este aceea că mulți sparg ouăle direct în tigaie, apoi le amestecă cu o spatulă. Acest pas ar trebui să aibă loc într-un bol, la fel ca în cazul omletei, iar compoziția să se adauge ulterior în tigaia încinsă.

Nu este indicat să nu întorci ouăle, din când în când, în tigaie. Vei obține o crustă uscată la bază, care nu este deloc gustoasă. Pe de altă parte, după ce ai oprit focul, ia preparatul din tigaie și așază-l pe o farfurie. În caz contrar, căldura degajată va continua să gătească ouăle.

Cum se prepară corect ouăle
Ouăle poșate, unul dintre cele mai apreciate preparate

Cum se fac ouăle poșate

În primul rând, pentru a prepara ouă moi, poșate, trebuie să folosești produse proaspete. Dincolo de riscul de îmbolnăvire, cu cât aceastea sunt mai vechi cu atât sunt mai puțin văscoase, iar albușul se va împrăștia în apa în care le pui la fiert.

Pe de altă parte, atunci când le adaugi în apă este indicat să o faci într-un mod delicat, dintr-un castron și să nu le spargi direct în oala cu apă fiartă. Riști să se împrăștie albușul și gălbenușul în toate direcțiile, iar astfel nu vei mai obține forma perfectă.

De asemenea, adăugarea oțetului în apă, conform rețetelor originale, ar trebui să se facă după ce ai adăugat ouăle în oală și nu înainte. Astfel, ele se vor găti în mod uniform. Totodată, ai grijă ca temperatura apei să fie una potrivită. Dacă aceasta este prea fierbinte, albușul se va rupe în bucăți, dar dacă este prea rece conținutul oului se va împrăștia în tot vasul. Ideal ar fi să adaugi oul când la suprafața apei se formează mici bule.

Cum se prepară corect ouăle
Cum se fierb corect ouăle

Cum pregătești ouă fierte perfecte

Cea mai simplă variantă de a pregăti ouă este să le fierbi, însă și această tehnică necesită totuși puțină atenție. Mulți pun ouăle direct în apa care clocotește, iar acest fapt este cât se poate de greșit. Atunci când acestea sunt reci din frigider, ele riscă să se crape când intră în contact cu apa fierbinte. Așază mai bine ouăle în cratiță și apoi acoperă-le cu apă rece.

După ce acestea au fiert, nu te grăbi să le cureți imediat, fierbinți. Pentru a putea să le decojești mai ușor este mai bine să le lași să se răcească. Timpul de răcire va permite oului să se separe de coajă, iar astfel te vei bucura de un proces de decojire mai simplu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...