Cum se prepară cea mai bună mâncare de urzici cu usturoi. Secretul gospodinelor adevărate a fost aflat

Iancu Andreea 13.04.2021, 18:18
Cum se prepară cea mai bună mâncare de urzici cu usturoi. Secretul gospodinelor adevărate a fost aflat

Este sezonul urzicilor de vreme ce primăvara este în toi. Astfel că gospodinele se întrec în rețete pentru cea mai bună mâncare de urzici cu usturoi. Extrem de sănătoase și savuroase, urzicile se prepară în funcție de preferințe și sunt numai bune de consumat în această perioadă. Totuși, pregătirea lor ca la carte ascunde un secret cunoscut doar de gospodine. Află cum poți prepara o mâncare delicioasă cu urzici, folosind exact acest truc.

Secretul pentru cea mai bună mâncare de urzici cu usturoi

Poate că nu este pe placul tuturor, însă mâncare de urzici cu usturoi poate devenit preferata celor mici și celor mari dacă este preparată cu multă pasiune. Gospodinele știu să transforme plantele deloc prietenoase la prima vedere într-un piure delicios, fin, care să devină rapid preferatul familiei. Deși se obișnuiește ca în Moldova, de exemplu, mâncarea de urzici să se prepare ca un borș ori asezonată cu usturoi și hrean, în zona Ardealului și Banatului, urzicile se pregătesc cu făină, lapte și smântână.

Dincolo de savoarea aparte, urzicile sunt un adevărat rezervor de sănătate la început de primăvară. Acestea sunt bogate în minerale și alte elemente cu aport nutrivit și importante pentru o sănătate de fier, astfel că sunt ideale pentru a fi introduse în dieta noastră. Cel mai apreciat mod de a prepara mâncare de urzici este sub formă de piure. Preparatul este extrem de cremos și delicios datorită laptelui și smântânei adăugate printre ingrediente.

Află cum poți prepara cea mai bună mâncare de urzici
Află cum poți prepara cea mai bună mâncare de urzici

Rețeta de piure de urzici

Ingrediente pentru patru porții:

  • 500 g urzici
  • 50 g făină clasică
  • 50 g unt ori ulei
  • adăugăm 500 ml de lapte
  • sare după gust
  • unul ori doi căței de usturoi
  • una ori două linguri de smântână relativ acrișoară care conține 20% grăsime

Pentru a prepara mâncarea de urzici cu usturoi trebuie mai întâi să curățați urzicile. După ce se curăță, se spala în mai multe ape. Între timp, se pune o oală mare cu apă la fiert, în care se opăresc urzicile timp de 2 minute. Ulterior, se lasă la răcit într-o strecurătoare, sub jet de apă, după care se scurg timp de aproximativ 15 minute. Pasul următor presupune tocarea urzicilor, de preferat cu ajutorul unui blender pentru o consistență fină, folosind și 50 ml de lapte rece pentru a fluidiza compoziția.

Pentru a obține sosul alb pentru piureul de urzici se pune o cratiță pe foc, în care se topește untul, peste care se adaugă făina și un praf de sare. Totul se gătește la foc mic, amestecând constant. Treptat, se incorporează laptele rece, care se amestecă, de asemenea, pentru a evita formarea cocoloașelor. Sosul final se fierbe timp de aproximativ 5 minute, la foc mic și se amestecă pentru a nu se lipi. Ulterior, se adaugă deasupra și urzicile tocate și se amestecă bine. Întreaga compoziție se mai lasă timp de un minut pe foc și se adaugă la final două linguri de smântână și doi căței de usturoi zdrobiți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...