Cum se prepară amestecul de pământ pentru a avea cele mai sănătoase plante de apartament

Ileana Mlădinoiu 12.09.2020, 12:26
Cum se prepară amestecul de pământ pentru a avea cele mai sănătoase plante de apartament

Plantele de apartament cultivate în ghivece au nevoie de un amestec de pământ format din pământ de țelină, pământ de frunze, mraniță, nisip, cărbune de lemn pisat/mangal, tinând cont și de proporții care diferă de la o specie la alta.

Trucul nebănuit pentru a avea cele mai frumoase plante de apartamente

Ghidurile practice ale micilor grădinări ne dezvăluie că pământul de țelină se obține din brazde de iarbă recoltate în timpul verii și așezate în grămezi pentru putrezire. Acesta poate fi înlocuit cu mușuroi de cârtiță.

Pământul de frunze se obține din putrezirea timp de 2 ani a frunzelor de tei, fag, paltin, arțar, carpen, care au fost strânse în grămezi, udate și întoarse din când în când. Mranița rezultă din descompunerea gunoiului de grajd timp de 2-3 ani. Nisipul trebuie să fie de râu, mai grosier, spălat în prealabil, iar mangalul pisat. Este dezinfectant și obstacol al surplusului de apă.  În cantități mici, se poate folosi  în toate amestecurile.

Combinând diferite elemente, de exemplu, un substrat mai bogat, un altul mai bine drenat și un ultim acidulat, obțineți un amestec care îndeplinește mai bine cerințele plantelor decât un simplu pământ de ghiveci. Amestecurile comerciale sunt special adaptate anumitor plante, dar pentru cele clasice, pregătiți-vă singuri substraturile perfecte, uneori cu economii.

Trucul nebănuit pentru a avea cele mai frumoase plante de apartamente
Trucul nebănuit pentru a avea cele mai frumoase plante de apartamente

Amestec pentru plante verzi clasice

Plantele de interior sunt numite verzi, deoarece favorizăm frumusețea frunzelor în locul florilor. Necesită un amestec care conține azot pentru a crește frumos și a rămâne   verzi. Arma folosită este pulberea de corn măcinat, un îngrășământ organic care eliberează azot.

Pregătiți un amestec format din jumătate de sol universal bun, 1/4 de sol de grădină non-calcaroasă și 1/4 substrat de turbă. Adăugați doza de pulbere de corn măcinată indicată de producător, în funcție de cantitatea de amestec preparat.

Amestec pentru plante suculente

Kalanchoe, crassula, echeveria au nevoie de un substrat bogat și drenant. Faceți un compost din 1/3 sol de ghiveci, 1/3 sol de grădină și 1/3 nisip de râu. Nu uitați să folosiți un ghiveci cu o gaură pe fundul lui și să lăsați un pat de pietriș sau bile de lut în partea de jos, astfel încât apa să curgă mai ușor.

Amestec pentru cactuși

Cactușii nu pot tolera excesul de umiditate. Amestecul de bază ar trebui, prin urmare, să fie foarte ușor supus drenării. Puneți 1/3 din solul de ghiveci sau solul de grădină la 2/3 din nisipul de râu cu bob mediu. Pe fundul vasului așezați pietriș sau pietricele mici, mai degrabă, decât bile de lut care rețin prea multă umiditate. În jurul coroanei plantelor, întindeți un strat bun de nisip. Acest amestec este valabil pentru majoritatea cactușilor, dar aveți grijă. Unele specii precum Ariocarpus sau Lithops au nevoie de un amestec alcătuit din chiar mai mult nisip, pozzolan sau perlit (roci vulcanice naturale), cu o mare putere de drenaj.

Amestec pentru plante iubitoare de acid/acidofile

Unele plante precum azaleele, ferigile, rododendronii, cameliile, hortensiile albastre au nevoie de un substrat acid pentru a crește optim și fără riscul de cloroză (boală a plantelor manifestată prin distrugerea clorofilei, decolorarea frunzelor și a mugurilor).

Pregătiți un amestec de 1/4 compost (rezultatul fermentării deșeurilor organice sau vegetale), 1/4 sol de ghiveci și 2/4 sol folosit pentru erică (Erica Darleyensis). Adăugați un amestec de corn măcinat (o mână la un ghiveci).

Urmăriți Impact.ro și pe