Cum se prelungește valabilitatea certificatului COVID. Pașii de urmat

Ioana Bucur 29.07.2022, 20:48
Cum se prelungește valabilitatea certificatului COVID. Pașii de urmat

Cum se prelungește valabilitatea certificatului COVID în România. Aceștia sunt pașii de urmat dacă îți dorești să beneficiezi în continuare de acest document. Cu toate că, în ultima perioadă, nu mai este obligatoriu și nu mai condiționează accesul în diferite locuri, precum centre comerciale, restaurante sau evenimente, certificatul de vaccinare poate fi generat în continuare.

Cum se prelungește valabilitatea certificatului COVID

După câteva luni în care am depins de acest document și când mergeam la cumpărături, în prezent, în condițiile în care situația epidemiologică s-a ameliorat la începutul anului, certificatul COVID nu mai este obligatoriu. Cu toate astea, cei care doresc pot prelungi valabilitatea acestuia, însă doar pe teritoriul țării noastre.

Dacă vrei să știi cum se prelungește valabilitatea certificatului COVID, nu trebuie decât să accesezi certificat-covid.gov.ro și să urmezi câțiva pași simpli.

Pașii de urmat

Dacă vrei să prelungești valabilitatea unui certificat COVID expirat, aceștia sunt pașii de urmat:

  1. Intră pe site-ul oficial certificat-covid.gov.ro 
  2. Pentru logare, folosește aceeași adresă de email de pe care ai creat contul.
  3. După ce finalizezi logarea, vei primi un mail cu un link pentru autentificare. La secțiunea „Listă certificate” vei găsi toate certificatele digitale generate după vaccinare.
  4. Vei da click pe „Certificat nou”, apoi completezi toate câmpurile cu datele tale personale: CNP, seria și numărul cărții de identitate, plus inițialele numelui și prenumelui.
  5. La „Tip certificat” se introduce vaccinul efectuat și județul în care s-a făcut vaccinarea.
  6. La punctul „Lună vaccin” se notează luna în care s-a făcut ultima doză, indiferent dacă a fost administrată anul acesta sau anul trecut.
  7. După ce apeși „Salvează”, noul certificat COVID va fi generat.
  8. La scurt timp după, se va trimite pe mail noul certificat de vaccinare.

Noul document va fi valabil până la finalul acestui an, adică până pe 31 decembrie 2022, ora 23:59:59.

Cum se prelungește valabilitatea certificatului COVID
Certificat COVID. Foto: Inquam Photos / George Călin

Pentru a fi accesat mai ușor, certificatul COVID poate fi adăugat și în „portofelul virtual” al telefonului, urmând câțiva pași simpli:

  1. Salvează în telefonul mobil o poză cu certificatul COVID în care se vede codul QR.
  2. Accesează de pe telefon site-ul www.getcovidpass.eu.
  3. Apasă pe „Create yours” și încarcă poza cu certificatul
  4. Apoi vei fi transferat în mod automat către o altă pagină unde vei fi întrebat dacă vrei să adaugi documentul în „wallet”
  5. Efectuează și acest ultim pas și certificatul de vaccinare va fi adăugat în portofelul virtual.

Peste 8.000 de cazuri noi de COVID-19 depistate în România, în ultimele 24 de ore

Vineri, Ministerul Sănătății a transmis că, în ultimele 24 de ore, au fost depistate 8.831 de cazuri noi de infectare cu COVID-19.

„În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 8.831 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 508 mai puţine faţă de ziua anterioară.

1.688 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.”, a transmis, vineri, Ministerul Sănătăţii.

În București au fost raportate peste 1.600 de noi îmbolnăviri.

„În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 3.757 cu 48 mai multe faţă de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 266 persoane, cu 13 mai multe faţă de ziua anterioară.

Din cei 266 pacienţi internaţi la ATI, 230 sunt nevaccinaţi. Din totalul pacienţilor internaţi, 590 sunt minori, 586 fiind internaţi în secţii, cu 21 mai puţin faţă de ziua anterioară şi 4 la ATI, la fel ca în ziua anterioară”, a mai transmis sursa citată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...