Cum se poartă corect ghiozdanul. Regula de aur pe care trebuie să o știe în special părinții

Andra Daoud 04.09.2022, 22:55
Cum se poartă corect ghiozdanul. Regula de aur pe care trebuie să o știe în special părinții

Ghiozdanul este accesoriul care nu le lipsește elevilor, din prima zi de școală și până la finalul liceului. Indiferent de modelul ales, felul în care este purtat ghiozdanul este foarte important, pentru că, atunci când nu este purtat corespunzător sau când este prea greu, ghiozdanul poate provoca probleme de postură. La ce să fie atenți părinții atunci când aleg ghiozdanele copiilor.

Cum trebuie să poarte elevii ghiozdanul

Ghiozdanul este nelipsit în fiecare zi de școală și îi însoțește pe elevi pe tot parcursul anilor de studiu. În ultimii ani s-a vorbit din ce în ce mai mult despre ghiozdanul prea greu, care poate afecta postura copiilor, însă nu numai greutatea este importantă atunci când vine vorba despre „bagajul” cu care copiii merg la școală.

Dacă micuții își aleg ghiozdanele după criteriul estetic, părinții trebuie să fie atenți la felul în care copiii lor poartă ghiozdanele, pentru a nu apărea probleme pe viitor. Câteva semne care le pot transmite părinților că ghiozdanul nu este unul potrivit sau că nu este purtat corect sunt:

  • copilul are dificultăți în a-l căra
  • copilul stă aplecat în față sau cu spatele arcuit
  • copilul are dureri de spate sau de umeri
  • bretelele de la ghiozdan îi lasă semne roșii pe umeri
  • copilul prezintă modificări de postură sau de mers
Cum se poarta corect ghiozdanul. Regula de aur pe care trebuie sa o stie in special parintii
Felul in care este purtat ghiozdanul poate afecta postura copiilor

Reguli de aur în alegerea și purtarea ghiozdanului

În primul rând, ghiozdanul trebuie să fie unul cu două bretele, nu pe un singur umăr, astfel încât greutatea să fie distribuită uniform. Apoi, ghiozdanul gol nu ar trebui să aibă mai mult de un kilogram, iar atunci când este plin cu cărți, greutatea lui nu ar trebui să depășească 10% din greutatea copilului. Dacă elevul are 30 de kilograme, ghiodanul plin nu va fi mai greu de 3 kilograme.

Bretelele ghiozdanului trebuie să fie late de 5 cm, iar atunci când sunt reglate, partea de sus a ghiozdanului trebuie să fie cât mai aproape de umeri, iar cea de jos nu are voie să depășească ultimele vertebre.

În ceea ce privește așezarea rechizitelor în ghiozdan, cărțile cele mai grele vor fi puse cât mai aproape de spatele copilului, adică lipite de peretele din spate al ghiozdanului. Apoi urmează caietele, penarul, astfel încât obiectele cele mai ușoare să fie puse spre partea din față a ghiozdanului. De asemenea, copilul trebuie să învețe să folosească toate buzunarele și compartimentele ghiozdanului, astfel încât obiectele pe care le pune în el să fie distribuite cât mai uniform și mai eficient.

Urmăriți Impact.ro și pe