Cum se păstrează, de fapt, foile de viță peste iarnă. Truc perfect pentru sărmăluțe delicioase

Cătălina Burghelea 19.10.2021, 12:11
Cum se păstrează, de fapt, foile de viță peste iarnă. Truc perfect pentru sărmăluțe delicioase

Sărmăluțele în foi de viță-de-vie se numără printre cele mai iubite rețete culinare din România. Extrem de gustos, hrănitor și parfumat, acest fel de mâncare este prezent pe masa oricărui român iubitor de tradiții. Pentru o rețetă de sărmăluțe reușită, nu doar ingredientele și timpul de preparare sunt importante, ci și foile de viță-de-vie.

Trucuri simple pentru sărmăluțe delicioase

Dacă unii preferă sarmale în foi de varză murată, există o categorie de gurmanzi care adoră aceste bucate învelite în viță-de-vie. Care este secretul lor pe timpul iernii? Iată cum păstrezi corect foile de viță pentru sarmalele tale preferate. Este foarte simplu!

Sărmăluțe în foi-de-viță savuroase poți prepara oricând, chiar și pe timpul iernii, dacă știi cum să păstrezi foile ca la carte. Nimic nu este imposibil, așa că te poți răsfață oricând cu o porție delicioasă de sarmale.

Cum se păstrează, de fapt, frunzele de viță-de-vie peste iarnă

Foile-de-viță pot fi păstrate în diferite moduri, astfel încât să le ai mereu la dispoziție atunci când ți-e poftă de niște sărmale super sănătoase și gustoase. Cea mai bună variantă pentru a păstra ca la carte frunzele de viță în timpul iernii este congelatorul. Acest truc nu dă greș niciodată! Tot ce trebuie să faci este să speli bine frunzele, să le depozitezi în punguțe și apoi să  le pui la congelator. Foile de viță se vor păstra intacte, fără să se rupă sau strivi.

Trucurile bunicii te scot din impas

Un alt truc al bunicii constă în aranjarea frumoasă a frunzelor de viță într-un borcan sau în sticle cu gura mare. Mai întâi trebuie să le speli foarte bine și să le opărești în apă fierbinte. Adaugă apoi saramură, pe care o prepari în felul următor: pune o lingură mare de sare la un litru de apă, fiartă și răcită foarte bine.

Foile de viță de vie se aleg cât mai fragede și mai rotunjite

Cu ce pot fi înlocuite foile de viță. Este cea mai simplă variantă

O altă variantă, la fel de eficientă, este să pui la fiert apă cu sare și borș, iar când dă în clocot să opărești frunzele, apoi să le lași la răcit. După care înfășoară pachețele de 10-15 frunze, rulează și pune în pungi pe care le bagi la congelator.

Dacă nu ai la îndemână foi de viță, poți folosi frunze de ștevie. Păstrate în congelator, vor rămâne proaspete și aromate. Frunzele de ștevie merg perfect atât în ciorbe, cât și tocănițe, pe lângă sarmale delicioase.

Rețetă Sarmale în foi de viță-de-vie. Ingrediente și mod de preparare

Sarmalele în foi de viță pot fi o alternativă mai elegantă la cele în foi de varză murată. Iată cum prepari o astfel de rețetă.

Ai nevoie de următoarele ingrediente: 25-30 frunze de viţă de vie (conservate în sare sau în apă cu sare), 800 g carne tocată de porc şi de vită, 80 g orez, 1 ceapă, 3-4 linguri ulei, 150 ml suc de roşii sau 2 linguriţe pastă de roşii, mărar şi pătrunjel, 1 ceașcă borş, 1 linguriță de făină, 100 ml smântână, 1 lămâie, sare și piper.

Spală bine frunzele de vie, apoi orezul. Condimentează carnea tocată cu sare şi piper. Adaugă ceapa tocată mărunt şi orezul, călite 1 – 2 minute în ulei încins. Mai adaugă o linguriţă de verdeaţă tocată mărunt, 50 ml suc de roşii şi 100 ml apă, apoi amestecă până se omogenizează toată compoziţia.

Ține cont de aceste sfaturi

Umple foile de viţă cu compoziţia de carne, apoi rulează-le şi pune-le într-o cratiţă unsă cu ulei, cu 2 – 3 frunze de viţă pe fund. Adaugă puţin mărar, borş, 100 ml suc de roşii şi apă cât să acopere sarmalele. Fierbe la foc mic, 70 – 75 minute.

Când sunt bine fierte, amestecă făina cu smântâna, apoi diluează cu 1-2 linguri de apă rece şi amestecă cu sosul din cratiţă. Condimentează după gust şi toarnă peste sarmale. Adaugă lămâia tăiată felii şi pune-le din nou la fiert, până se leagă sosul.