Cum se lasă pensia moștenire. Legea a fost schimbată, românii pot alege

Badea Violeta 20.01.2023, 12:07
Cum se lasă pensia moștenire. Legea a fost schimbată, românii pot alege

Anunț important. După cum se știe deja, pensia privată obligatorie din cadrul Pilonului II poate fi moştenită, însă la finalul anului trecut o ordonanță de urgență a adus mai multe modificari asupra legii. Cum se poate lăsa, de fapt, pensia moștenire? Acum, românii pot alege între două metode. Iată mai multe detalii!

Modificare importantă. Moștenitorii pot alege cum să primească banii celui decedat

La finalul anului trecut, legea pensiilor private a suferit o modificare importantă, astfel că, de-acum, beneficiarii vor avea posibilitatea să aleagă dacă vor banii celui decedat în contul bancar sau în contul de Pilon II.

„Moştenitorii pot opta dacă primesc direct banii din P2 ai persoanei decedate sau în contul lor din P2”, potrivit OUG 174/2022, care a intrat în vigoare la data de 15 decembrie 2022.

Înainte de această măsură, „dacă moştenitorii erau participanţi P2, primeau sumele în contul lor din P2, fără posibilitatea de a opta pentru intrarea în posesie a banilor. Doar dacă nu erau participanţi P2 intrau în posesia banilor”, a menționat APAPR pentru Adevărul.

APAPR a mai precizat, de asemenea, că plata către participanţi se face doar la solicitarea, precizând că sumele sunt disponibile fie ca plată unică, fie ca plăţi eşalonate pe o perioadă de cel mult cinci ani de zile.

„Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din siste­mul public (Pilonul I)“, a mai adăugat so­cia­ţia Pensiilor Administrate Privat (APAPR).

Citește și Vestea momentului despre pensiile din România, este oficial: ce trebuie să știe pensionarii români!

Pensii private 2023
Pensii private 2023

Mai mulți bani pentru românii care contribuie la Pilonul II de pensii private

Potrivit APAPR, un salariat cu o leafă medie pe economie care a contribuit lunar la Pilonul II din luna mai a anului 2008 și până acum a strâns contribuţii brute în valoare de 22.406 lei, iar suma strânsă, respectiv media tuturor fondurilor, se ridică la suma de 28.305 lei.

Calculul de mai sus al APAPR reprezintă „situaţia unui român cu salariul mediu pe economie care a contribuit lună de lună la Pilonul II din mai 2008 până în prezent”, fiind valabile doar contribuabilii din luna mai 2008, mai exact de la început.

Câştigul financiar obţinut de români din Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decât dublu faţă de actualizarea contribuţiilor brute doar cu rata inflaţiei, pe întreaga perioadă de aproape 15 ani de funcţionare a acestui sistem, indică datele APAPR.

Totodată, randamentul Pilonului II a depăşit atât depozitele bancare în lei, cât şi acumularea de euro, făcând din pensiile private cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung dintre toate cele accesibile populaţiei, în ciuda numeroaselor crize economice şi fluctuaţiilor de pe pieţele financiare din ultimii 15 ani.

Citește și Se întâmplă cu aceste pensii a milioane de români: este vestea bună a momentului!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...