Cum se găteşte corect fasolea uscată. Gospodinele iscusite îşi dezvăluie secretul

Ana Anitoiu 16.07.2021, 15:56
Cum se găteşte corect fasolea uscată. Gospodinele iscusite îşi dezvăluie secretul

Cum se găteşte corect fasolea uscată. Iahnia și ciorba de fasole, precum și fasolea bătută se numără printre principalele preparate apreciate de români. Însă, dacă fierberea nu este făcută corect, aceste mâncăruri delicioase pot provoca disconfort abdominal. Iată care e secretul celor mai iscusite gospodine.

Cum se găteşte corect fasolea uscată. Pași importanți înainte de fierbere

În primul rând, fasolea folosită trebuie să nu fie mai veche de doi ani. De aceea este bine ca aceasta să fie cumpărată de la un magazin de încredere. În funcție de vârsta pe care o au, boabele pot fierbe timp de 45 minute sau 2 ori trei ore. În plus, boabele trebuie să fie alese cu atenție.

Al doilea pas foarte important este să fie pusă fasolea la înmuiat într-un bol încăpător, în apă călduță suficientă încât să o acopere complet, și să fie lăsată pentru peste 8 ore sau toată noaptea. În acest fel, se reduce timpul de fierbere și se elimină substanțele ce pot provoca disconfort abdominal. Apoi, se aruncă toate boabele ce plutesc deasupra, se aruncă apa și se schimbă cu una curată, rece.

Cum se gateste corect fasolea uscata. Gospodinele iscusite isi dezvaluie secretul
Iahnie de fasole

Cât timp se fierbe fasolea

Cei care vor să știe cum se gătește corect fasolea uscată trebui să știe, firește, și cât timp se fierbe fasolea. Apa din oală trebuie să depășească cu cinci centimetri boabele. Se pune pe aragaz la foc mediu. La această etapă este nevoie de răbdare, deoarece apa se schimbă e aproximativ trei ori. Ultima dată se poate adăuga puțin bicarbonat de sodiu, dar cu atenție – o cantitate prea mare poate distruge substanțele nutritive.

Imediat ce apa începe să fiarbă se dă focul la mic și se pune un capac pe o jumătate de oală. În acest fel de poate evita sfărâmarea boabelor. Se amestecă din când în când. Boabele ar trebui să fie gata în aproximativ 30 de minute de la începerea fierberii. Se gustă câteva intre ele pentru verificare.

Cum se găteşte corect fasolea uscată. Reguli importante la final

Totuși, fasolea poate fi fiartă doar parțial, în funcție de felul de mâncare preparat. Pentru ciorbe sau salate, se fierbe complet, dar pentru iahnie de fasole, aceasta se poate fierbe doar parțial, pentru că va fierbe și împreună cu sosul.

O altă regulă pentru cei care vor să știe cum se găteşte corect fasolea uscată este ca la final să fie evitată o greșeală. După ce se oprește focul, se lasă puțin boabele în apa în care au fiert, eventual până când se răcesc complet. Altfel, fasolea ar putea avea un aspect neplăcut. Vezi AICI o rețetă de ciorbă de fasole în pită!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...