Cum se gătesc corect gogoșile și cât timp trebuie să stea coca la dospit

Emanuela Pană 19.06.2021, 08:57
Cum se gătesc corect gogoșile și cât timp trebuie să stea coca la dospit

Gogoșile se numără printre cele mai iubite deserturi, fiind atât pe placul copiilor, cât și al adulților. Ele pot fi făcute în mai multe variante, acasă, și nu necesită abilități de mare cofetar. Ingredientele, de asemenea, sunt simple și la îndemâna oricui. Care este secretul celor mai pufoase gogoși și cât trebuie să stea coca la dospit, afli în rândurile de mai jos.

Cum se gătesc corect gogoșile

Imaginează-ți o gogoșică pufoasă, rumenită la exterior și moale în interior, peste care presari un amestec de zahăr cu scorțișoară sau umplută cu niște Nutella? Delicios, nu? Ei bine, și delicios și simplu. Gogoșile sunt printre cele mai simple rețete de deserturi, dar care-ți lasă gura apă numai cât te gândești la ele.

Pufoase și aromate, cu vanilie și coajă de lămâie, prepararea gogoșilor nu necesită prea mult talent și, prin urmare, pot fi preparate chiar și de cei/cele cu două mâini stângi în bucătărie.

Dacă ți s-a făcut poftă instant de niște gogoși calde și aerate, nu trebuie să dai fuga la cea mai apropiată patiserie, întrucât te vom învăța cum să faci cu ușurință acest desert gustos la tine acasă. În plus, ai garanția că gogoșile sunt proaspete și făcute din ingrediente de calitate.

Rețeta pe care v-o prezentăm este simplă și accesibilă, iar dacă o respecți nu vei da greș niciodată. Așadar, iată care sunt ingredientele de care ai nevoie ca să obții cele mai gustoase gogoși:

  • 1 kilogram de făină;
  • 10 gălbenușuri;
  • 50 g de drojdie;
  • 200 g de zahăr;
  • zahăr vanilinat;
  • 250 g de unt;
  • 30 ml de rom sau vanilie;
  • 600 ml de lapte;
  • 1 linguriță de sare;
  • coaja rasă de la o lămâie;
  • 1 l de ulei.

Mod de preparare:

  1. Se amestecă cu jumătate de linguriță de zahăr într-un castron încăpător.
  2. Se adaugă untul la temperatura camerei, gălbenușurile, romul sau vanilia, coaja de lămâie și laptele și se amestecă bine.
  3. Se toarnă făina peste compoziție și se amestecă cu o lingură de lemn până ce se formează aluatul.
  4. Pe blatul de lucru, pe care ai presărat puțină făină, se frământă aluatul cu mâna timp de 7-8 minute, până devine neted și nu se mai lipește.
  5. Se lasă aluatul la crescut într-un loc cald pentru 20 de minute sau până își dublează volumul.
  6. După ce a crescut aluatul, se pune pe suprafața pe care ai presărat făina și se întinde cu sucitorul până se obține o foaie de doi centimetri grosime.
  7. Pentru a decupa forme rotunde se folosește un pahar dat prin făină.
  8. Se lasă gogoșile la crescut pe masă pentru alte 15 minute, acoperite cu un prosop de bucătărie.
  9. Se pune pe aragaz o tigaie încăpătoare cu fundul gros, la foc mediu, și se lasă uleiul la încălzit. Ai nevie de cca. 4-5 centimetri de ulei, pe care va trebui să-l completezi pe măsură ce gătești.
  10. Când s-a încins uleiul adaugi gogoșile cu partea care a stat în aer în jos.
  11. Se lasă la rumenit câte 2-3 minute fiecare în parte.
  12. Când scade uleiul îl completezi și mai aștepți 1 minut până se încinge.
  13. Se scot gogoșile pe o farfurie pe care ai pus un prosop de hârtie, care va absorbi excesul de ulei.
  14. Se pudrează gogoșile cu zahăr vanilinat și se servesc calde sau reci.

Citește și: Gogoşi cu bicarbonat, un dulce de post căruia nu poţi să îi rezişti. E cea mai simplă reţetă

Cât trebuie să stea coca la dospit

De la italieni până la americani, gogoșile se fac în mai toate colțurile lumii, motiv pentru care există o sumedenie de tipuri și de rețete. De la cele simple, la cele cu gaură în mijloc sau cu diferite umpluturi, gogoșile reușesc să satisfacă chiar și cele mai pretențioase gusturi.

Cum faci cele mai bune gogoși
Cum faci cele mai bune gogoși. Cât timp trebuie frământat aluatul și cât trebuie să stea la dospit

Potrivit gospodinelor experimentate, secretul celor mai bune gogoși de casă nu stă doar în ingredientele folosite, ci mai ales în timpul de frământare a aluatului. Mai exact, aluatul trebuie frământat până ce se desprinde de pe mâini, după care se dă la dospit până ce își dublează volumul, proces care poate dura 20 de minute sau mai mult, în funcție de cat de cald este locul în care le-am lăsat la dospit.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...